ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τη Βόρεια Κορέα «κράτος υποστηρικτή της τρομοκρατίας»

Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τη Βόρεια Κορέα «κράτος υποστηρικτή της τρομοκρατίας»
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση της Ουάσιγκτον να χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα ένα κράτος υποστηρικτή της τρομοκρατίας, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις ενάντια στην Πιονγιάνγκ, καθώς συνεχίζει να επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που έχει επανειλημμένα ανταλλάξει προσωπικές προσβολές με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν, δήλωσε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει την Τρίτη επιπλέον κυρώσεις ενάντια στο απομονωμένο κράτος.

«Σήμερα, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη Βόρεια Κορέα ένα κράτος υποστηρικτή της τρομοκρατίας», τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν, θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν», είπε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι η Πιονγιάνγκ ενδέχεται να πραγματοποιήσει κι άλλες πυραυλικές δοκιμές φέτος για να βελτιώσει την τεχνολογία συστημάτων πυραύλων μακρού βεληνεκούς και να κλιμακώσει τις απειλές της ενάντια στις ΗΠΑ.

Κάποιοι ειδικοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συνομιλίες έχουν υποστηρίξει ότι η Βόρεια Κορέα δεν πληρεί τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό αυτόν, που απαιτεί αποδεικτικά στοιχεία ότι ένα κράτος «επανειλημμένως έχει παράσχει στήριξη για ενέργειες διεθνούς τρομοκρατίας».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κίνηση είναι κατά κύριο λόγο συμβολική, καθώς η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει σκληρές κυρώσεις ενάντια στην Πιονγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ