ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Εκρηκτικά περιείχε πακέτο που βρέθηκε κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά

Γερμανία: Εκρηκτικά περιείχε πακέτο που βρέθηκε κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Reuters/Zoltan Berta

Παρ’ ολίγον τραγωδία αποφεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Γερμανία όταν οι αρχές εντόπισαν και εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό με καρφιά, κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη Πότσδαμ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου, Karl-Heinz Schröter, το πακέτο που αφέθηκε έξω από φαρμακείο περιείχε, εκτός από καρφιά, και μια σκόνη. Οι αρχές αναλύουν τη σκόνη αυτή για να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για κάποια εκρηκτική ύλη.

«Έλαβε χώρα μια αποτυχημένη προσπάθεια να τρομοκρατηθεί [σ.σ. ο κόσμος], γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να συνεχιστούν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις όπως είχαν προγραμματιστεί» είπε ο σοσιαλδημοκράτης Schröter.

Το χρονικό

Οι γερμανικές αρχές ενημερώθηκαν για την ύπαρξη ύποπτου πακέτου και αμέσως εκκένωσαν την χριστουγεννιάτικη αγορά αλλά και τη γύρω περιοχή.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα πυροτεχνουργοί για να ελέγξουν το αντικείμενο, που σύμφωνα με την εφημερίδα Potsdamer Neueste Nachrichten ήταν ένα δέμα 40 επί 50 εκατοστά.
Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι το πακέτο περιείχε εκρηκτικά, η αστυνομία προχώρησε σε εξουδετέρωση του μηχανισμού.

2017 12 01T163638Z 1647783912 RC15A876E9E0 RTRMADP 3 GERMANY SECURITY POTSDAM

Reuters/Zoltan Berta

Τον μηχανισμό εντόπισε εργαζόμενος του φαρμακείου, που άνοιξε το πακέτο και είδε ύποπτα καλώδια.

Η Γερμανία βρίσκεται σε επίπεδο υψηλού συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω της περσινής φονικής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας άνοιξαν τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.600 τέτοιες αγορές στήνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο δήμαρχος της πόλης Πότσδαμ, Jann Jacobs, δήλωσε ότι η αγορά πιθανώς να ανοίξει πάλι το Σάββατο.

2017 12 01T164433Z 376584486 RC1ED04886F0 RTRMADP 3 GERMANY SECURITY POTSDAM

Reuters/Zoltan Berta

ΔΗΜΟΦΙΛΗ