ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα

Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα

Μερικές μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, τη «σκυτάλη» πήρε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ που δήλωσε ότι «το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» και πως «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από σειρά ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της χώρας Ντεμιρέλ που είχε πει ότι «στη θάλασσα του Αιγαίου όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων ή βραχονησίδες».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην τουρκική βουλή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είπε ότι πρόκειται για έδαφος που η κυριαρχία του δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάννης.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι Έλληνες λένε ότι τα εδάφη αυτά δεν ανήκουν στους Τούρκους και οι Τούρκοι το αντίστροφο.

«Είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση. Και μέχρι και σήμερα το ζήτημα αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο» είπε ο ίδιος, που παράλληλα ισχυρίστηκε ότι τα νησιά αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνθήκη «με την τεχνολογία εκείνης της εποχής» και πως δεν υπάρχει κάποια άλλη συμφωνία για αυτά.

«Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να μπορούν αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι΄ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της χώρας μας, ο Γιλντιρίμ τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα αποφεύγει να εφαρμόσει τα δικαιώματα «των ομοεθνών μας», όπως αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν επιτρέπει τη «χρήση της λέξης Τούρκος» και δεν «επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων». «Πού είναι λοιπόν το λάθος να λέμε σε μια χώρα που δεν εφαρμόζει μια συνθήκη κατά γράμμα, ούτε στο σπίτι της, ότι αυτή πρέπει να αλλάξει;» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «υπάρχουν νησιά του Αιγαίου που δεν υπάγονται σε συμφωνία».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι μέχρι τώρα έχουν αναθεωρηθεί πολλές συμφωνίες και έχουν προστεθεί πρωτόκολλα. «Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται. Και να επικαιροποιούνται μπορούν» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα».

Και ο Τσαβούσογλου μίλησε για «Τούρκους της Θράκης», λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν τους επιτρέπει να αυτόπροσδιοριστούν.

«Ο πρόεδρος λέει λοιπόν ότι όλα αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν» είπε κλείνοντας ο Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ