ΚΟΣΜΟΣ

Νίκι Χέιλι: Οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την ημέρα

Νίκι Χέιλι: Οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την ημέρα
REUTERS/Brendan McDermid

Νέες απειλές κατά των χωρών που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου που καταδικάζει την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ εξαπέλυσε η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, μιλώντας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

Με τη σειρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

«Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί του κειμένου που αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία όμως δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Προειδοποιήσεις και απειλές από τις ΗΠΑ

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη είχε προειδοποιήσει από την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «θα σημειώνουν» τις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ –κάτι που σημαίνει ότι θα εκφράσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

«Εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, μας ζητούν συνέχεια να κάνουμε περισσότερα και να δώσουμε περισσότερα – και στο παρελθόν το κάναμε. Έτσι, όταν λαμβάνουμε μια απόφαση, με τη βούληση του Αμερικανικού λαού, για το πού θα βρίσκεται η δική μας πρεσβεία, δεν περιμένουμε όσους έχουμε βοηθήσει να μας βάλουν στο στόχαστρο» έγραψε η Νίκι Χέιλι, στους προσωπικούς της λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter.

«Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για να ασκηθεί κριτική στην απόφασή μας. Και ναι, θα κρατάμε σημειώσεις» συμπλήρωσε η ίδια.

Τη «σκυτάλη» πήρε λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν στενά την ψηφοφορία αυτή.

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η Χέιλι δεν… περιορίστηκε μόνο στις προειδοποιήσεις της σε κοινωνικά δίκτυα. Έστειλε, επίσης, επιστολές τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, προειδοποιώντας τους για την πιθανή επίδραση της ψήφου τους.

«Όσο σκέφτεστε την ψήφο σας, θέλω να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος και οι ΗΠΑ θεωρούν προσωπική επίθεση αυτή την ψηφοφορία» έγραψε, και συνέχισε: «Ο πρόεδρος θα παρακολουθεί αυτή την ψηφοφορία προσεκτικά και έχει ζητήσει να τον ενημερώσω για τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας».

Tο βέτο της Δευτέρας

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

«Αυτό που είδαμε εδώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα την ξεχάσουμε. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην αντιμετώπιση της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης» δήλωσε τότε η Χέιλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ