ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ: Τρόμος και νεκροί στη 12ωρη επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο

Καμπούλ: Τρόμος και νεκροί στη 12ωρη επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο
EPA/JAWAD JALALI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ. Την ώρα της επίθεσης στο ξενοδοχείο ήταν και δύο Έλληνες πιλότοι, όπως αποκάλυψε το CNN Greece, που επικοινώνησε με έναν εξ αυτών. Η επιχείρηση των Αρχών για την απομάκρυνση των δραστών από το σημείο έλαβε τέλος μετά από 12 ώρες και σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τρεις, από τους τέσσερις, ενόπλους σκοτώθηκαν. 

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Αφγανιστάν τόνισαν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί.

Μια ομάδα τεσσάρων ενόπλων εισέβαλε στο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 21.00 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας). Προκάλεσε μια έκρηξη για να ανοίξει δρόμο και κατόπιν άνοιξε πυρ εναντίον των φρουρών και των πελατών.

Οκτώ τραυματίες ενδέχεται να μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά τα ασθενοφόρα παραμένουν μακριά από το σημείο, όπου οι ειδικές δυνάμεις που επιχειρούσαν μέχρι πριν από λίγη ώρα να απομακρύνουν και τον τελευταίο δράστη.

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Άχμαντ Χάρις Νάγιαμπ, που κατάφερε να διαφύγει χωρίς να τραυματιστεί, περιέγραψε ότι οι ένοπλοι μπόρεσαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου και ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σωθεί εν μέσω καταιγισμού πυρών.

Το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο αύριο να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες. «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ».

Αν και φέρει το ίδιο όνομα, το ξενοδοχείο στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG), που είχε επισημάνει σε μια ανακοίνωση το 2011 ότι «το ξενοδοχείο Inter-continental στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο IHG από το 1980» .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ