ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Αναστασιάδης – Μαλάς στο β’ γύρο

Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Αναστασιάδης – Μαλάς στο β’ γύρο

Ο νυν πρόεδρος της Κύπρος Νίκος Αναστασιάδης αναδείχτηκε ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τα exit poll. Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του στον κυπριακό προεδρικό θώκο, θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Κυριακή με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά, ο οποίος ήρθε δεύτερος.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κ. Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 35,50%. Το ποσοστό του Σταύρου Μαλά ανήλθε σε 30,25%.

Πιο συγκεκριμένα, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 35.50%
137.235
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ 30.25%
116.942
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 25.74%
99.519
ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ 5.65%
21.830
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ 2.18%
8.411
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 0.22%
842
ΧΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 0.19%
751
ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΝΑ 0.17%
663
ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΚΑΠΗΛΙΩΤΗΣ 0.10%
391

Εγγεγραμμένοι:550.876Ψήφισαν:395.915 (71.87%)Αποχή:154.961 (28.13%)

Έγκυρα:386.584 (97.64%)Άκυρα:5.870 (1.48%)Λευκά:3.461 (0.87%)

Στο 71,4% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές σε σχέση με 83,14% στις προεδρικές του 2013 και 66,74% στις βουλευτικές εκλογές του 2016, όπως αναφέρει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων. Η αποχή έφτασε το 28,6%.

Αναστασιάδης: Είμαι έτοιμος για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

«Είμαι έτοιμος για Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και συνεργασία με όλους. Τα αποτελέσματα της σημερινής αναμέτρησης δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρωταγωνιστής όλοι εσείς», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και πρόσθεσε:

«Απόψε θέλω να απευθυνθώ στο σύνολο του κυπριακού λαού, όσους με ψήφισαν και όσους έκαναν άλλες επιλογές. Η εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμη γιατί από εσάς θα εξαρτηθεί η πορεία αυτής της χώρας και το μέλλον του τόπου μας. Είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά για το σήμερα και το αύριο, ή θα επιστρέψουμε σε δογματικές πολιτικές και αδιέξοδα, ή θα επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια που χαρακτήριζε την προηγούμενη διακυβέρνηση».

«Δεν είναι η ώρα των πειραματισμών. Θα συνεχίσουμε την ίδια συνετή και υπεύθυνη πολιτική που οδηγεί στην απρόσκοπτη πολιτική των ενεργειακών σχεδιασμών, αναβάθμιση σχέσεων με γειτονικά κράτη και έφερε στο επίκεντρο την κατάργηση των εγγυήσεων. Τα τελευταία 5 χρόνια μαζί διασώσαμε την Κύπρο από τη χρεοκοπία και θέσαμε τα θεμέλια για την Κύπρο της νέας εποχής», συνέχισε.

«Την ερχόμενη Κυριακή καλούμαστε να αποφασίσουμε εάν θα αποφασίσουμε τη σταθερή ανάπτυξη και διασφάλιση προοπτικής για τους νέους μας. Επαναλαμβάνω αυτό που είχα δηλώσει. Αντίπαλος όλων μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός. Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για το επίπεδο της προεκλογικής και ευχαριστώ όλους όσους εργάστηκαν για την εκλογική διαδικασία. Ευχαριστώ θερμά όλες και όλους για την ισχυρή εντολή που μου έδωσαν», κατέληξε.

Μαλάς: Ο λαός μίλησε

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, είτε με ψήφισαν, είτε όχι, για την ωριμότητα που επέδειξε η κοινωνία μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το κίνημα το Αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στους φίλους, φίλες και αφανείς αγωνιστές από όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα», δήλωσε ο Σταύρος Μαλάς μετά την ανακοίνωσγη των αποτελεσμάτων.

«Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για το δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια. Ο λαός μίλησε. Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει τη θέλησή της για μία ελπιδοφόρα αλλαγή. Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξίας, αυτοπεποίθηση. Στο δεύτερο γύρο, να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη, Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπριών», συνέχισε.

«Η κοινωνία μας ζητά επιτακτικά να αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά. Απευθύνομαι προς τους πολίτες, τους καλώ να υπερβούν τις κομματικές τους προτιμήσεις και να συγκρίνουν με νηφαλιότητα τις θέσεις των δύο υποψηφίων. Να ξεχωρίσουν το νέο, από το παλιό. Με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο αύριο. Τους καλώ να βαδίσουμε ένα διαφορετικό δρόμο. Με ενότητα, αλλά και σιγουριά. Μαζί για μία νέα κοινωνική συμμαχία, όλων των Κυπρίων. Κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής. Μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Ομαλά η προσέλευση στις κάλπες

Η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές μέχρι τις 12 το μεσημέρι, που υπήρξε διακοπή μιας ώρας, ήταν ομαλή, αλλά το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στην κάλπη ήταν χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ο γενικός έφορος Εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, ανακοίνωσε ότι μια ώρα πριν το τέλος της ψηφοφορίας είχε ψηφίσει το 66,2% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ειδικότερα, στη Λευκωσία ψήφισε 67,6%, στη Λεμεσό το 63,4%, Αμμόχωστος 66,7%, Λάρνακα 67%, Πάφος 68% και στο εξωτερικό το 62%.

Η ψηφοφορία επαναλήφθηκε στις 13:00 και ολοκληρώθηκε στις 18:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ