ΚΟΣΜΟΣ

«Ανοιχτή» για συνομιλίες με τις ΗΠΑ δηλώνει η Βόρεια Κορέα

«Ανοιχτή» για συνομιλίες με τις ΗΠΑ δηλώνει η Βόρεια Κορέα
REUTERS/KCNA

Μέλη μιας υψηλόβαθμης βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας, που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα για την τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ, δήλωσαν πως η Βόρεια Κορέα είναι ανοικτή σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας, σε συνάντησή της με τον Μουν Τζε-ιν, σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία στην Πιονγκτσάνγκ, η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία δήλωσε επίσης πως οι εξελίξεις στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη και στις σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμβαδίσουν.

Νωρίτερα, ωστόσο, η Βόρεια Κορέα καταδίκασε τον τελευταίο γύρο κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να υπονομεύσει μια βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών της χερσονήσου, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

«Οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί και οι Αγώνες διεξήχθησαν επιτυχώς», μετέδωσε το KCNA, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ.

«Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν την απειλή του πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο με μεγάλης κλίμακας κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα πριν από την τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων», αναφέρει ακόμα το πρακτορείο και καταλήγει:

Ένας αποκλεισμός από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράξη πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ