ΚΟΣΜΟΣ

Τι ισχυρίζεται η τουρκική Sabah για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τι ισχυρίζεται η τουρκική Sabah για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
ΑΠΕ/ΜΠΕ/EPAHakan Mehmet Şahin

Με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από Έλληνες συνοριοφύλακες «μπλέκει» η τουρκική εφημερίδα Sabah την υπόθεση με τους δύο στρατιωτικούς της χώρας μας, που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος και κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, σε χτεσινό άρθρο της η τουρκική εφημερίδα υποστήριζε ότι πίσω από το περιστατικό «πιθανώς να μην κρύβεται η κατασκοπεία» αλλά η «εντατική δραστηριότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back)», μια τακτική που είναι παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

«Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».

Αποσπάσματα του άρθρου αναδημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, η οποία κάνει λόγο για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες αραβικής, κυρίως, καταγωγής.

Οι εν λόγω πρόσφυγες φέρονται να διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου.

Μάλιστα, ένας εκ των προσφύγων ο Μουσταφά Μπελκαζέμ φέρεται να είπε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς.

Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ