ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια

Αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια
REUTERS/Mario Anzuoni

Ένα ανδρόγυνο, ο 28χρονος Σαγέντ Ριζβάν Φαρούκ, αμερικανός πολίτης και η 27χρονηΤασφίν Μαλίκ, άγνωστης υπηκοότητας, είναι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των αμερικανικών Αρχών, οι δράστες της σφαγής στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια. 

 

Τα κίνητρά τους δεν έχουν, προσώρας, γίνει γνωστά.

Δεν αποκλείεται η τρομοκρατική ενέργεια.

[νωρίτερα]

Τουλάχιστον 14 νεκροί και 17 τραυματίες είναι ο απολογισμός του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε κέντρο υγείας -όπου βρισκόταν σε εξέλιξη εορταστική συγκέντρωση- και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Οι Aρχές είχαν, εξαρχής, κάνει λόγο για δύο δράστες -έναν άνδρα και μια γυναίκα. Εντοπίστηκαν σε ένα 4Χ4 να κινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Είχαν μαζί τους δύο αυτόματα όπλα και δύο πιστόλια.

O ένας εκ των δραστών φέρεται να ονομάζεται Σαίντ Φαρούκ (Syed Farook). Η Αστυνομία αναζητά και τρίτο πρόσωπο, δίχως μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για συνεργό, ενώ έρευνα πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα στην περιοχή Ρέντλαντς.

(Photo: Reuters)

(Photos: Reuters)

Το χρονικό του μακελειού

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στο κέντρο υγείας, άρχισαν να πηγαίνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο και να πυροβολούν αδιακρίτως. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας οι κινήσεις τους ήταν προμελετημένες, φορούσαν μάσκες και αλεξίσφαιρα γιλέκα και η επίθεση κράτησε λίγα λεπτά. Ακολούθως, διέφυγαν με ένα μαύρο SUV.

Από την πρώτη στιγμή πάνοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν το κέντρο υγείας ενώ δεκάδες περιπολικά απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή.Ταυτοχρόνως στον σημείο έφτασαν και πυροτεχνουργοί.

Στο συγκεκριμένο κέντρο εργάζονται 670 άτομα.

"Προσευχηθείτε για εμάς"

Ένας πατέρας δέχθηκε μήνυμα στο κινητό από την κόρη του -εργαζόμενη στο κέντρο- που έγραφε ότι κρύβεται μέσα στο κτίριο για να σωθεί. "Άνθρωποι έχουν χτυπηθεί. Είμαι στο γραφείο περιμένοντας τους αστυνομικούς. Προσευχηθείτε για εμάς. Είμαι κλειδωμένη στο γραφείο".

Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα

"Τώρα πια έχουμε ένα μοτίβο μαζικών επιθέσεων και δολοφονιών σε αυτή την χώρα, που όμοιό της δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε, όχι για να εξαφανίσουμε τις μαζικές δολοφονίες αλλά για να βελτιώσουμε τις πιθανότητες ώστε να μην συμβαίνουν τόσο συχνά".

Χίλαρι Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον με ανάρτησή της στο twitter τόνισε ότι αρνείται να δεχθεί το περιστατικό ως φυσιολογικό και πως χρειάζεται ανάληψη δράσης για τον τερματισμό της οπλοχρησίας.

Ντόναλντ Τραμπ

Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση τέτοιου τύπου των τελευταίων τριών ετών στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ