ΚΟΣΜΟΣ

Στρατό στα σύνορα με το Μεξικό σχεδιάζει να στείλει ο Τραμπ μέχρι την ανέγερση του τείχους

Στρατό στα σύνορα με το Μεξικό σχεδιάζει να στείλει ο Τραμπ μέχρι την ανέγερση του τείχους
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσει τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, μέχρι την ανέγερση ενός τείχους στην αμερικανική μεθόριο και έως να υπάρξει «η κατάλληλη ασφάλεια».

«Θα κάνουμε πράγματα με τον στρατό... Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας με τις ένοπλες δυνάμεις μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα» επισήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με ηγέτες χωρών της Βαλτικής, προσθέτοντας ότι συζήτησε την ιδέα με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος καταφέρθηκε για μία ακόμη φορά κατά του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα «ο οποίος έκανε αλλαγές με αποτέλεσμα απλά την απουσία των συνόρων».

Τις τελευταίες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε με δριμύτητα το Μεξικό λέγοντας ότι άφησε περισσότερους από 1.000 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική να κατευθυνθούν προς τις ΗΠΑ, όπου πολλοί ελπίζουν ότι θα ζητήσουν να τους χορηγηθεί άσυλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτό το «καραβάνι» νομιμοποιεί την ανέγερση του τείχους που ο ίδιος επιζητά στα σύνορα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ.

«Εάν (αυτό το καραβάνι) φθάσει στα σύνορά μας, οι νόμοι μας θα είναι τόσο αδύναμοι και παθητικοί (…) θα είναι σαν να μην έχουμε σύνορα» υπογράμμισε σήμερα ο μεγιστάνας.

«Έχουμε ανάγκη από ένα τείχος που θα έχει μήκος 1.100-1.300 χλμ», κατά μήκος των συνόρων, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς από το Πεντάγωνο, ένας εκπρόσωπος του απάντησε ότι δεν είναι ενήμερος σχετικά με το ενδεχόμενο ανάπτυξης του στρατού στα σύνορα, ωστόσο αυτού του είδους οι επιχειρήσεις έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν.

Πότε θα κατασκευαστεί το τείχος;

Η ανέγερση του τείχους με το Μεξικό αποτελεί μια προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ αλλά μέχρι στιγμής το σχέδιό του αυτό βρίσκει αντιστάσεις από τους νομοθέτες και δεν έχει προχωρήσει.

Στις κυβερνητικές δαπάνες που ενέκρινε τον περασμένο μήνα, προβλέπονται μόλις 1,6 δισ. ευρώ για το τείχος.

Το ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 25 δισ. δολάρια που ήλπιζε να καταφέρει να εξασφαλίζει ο Λευκός Οίκος. Το Κογκρέσο, μάλιστα, φρόντισε ώστε τα 1,6 δισ. να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του τείχους αλλά για να επισκευαστούν τα σημεία που υπάρχουν ήδη.

Τον περασμένο μήνα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο κ. Τραμπ έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τον Τζέιμς Μάτις για να χρησιμοποιηθεί μέρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας για την ανέγερση του τείχους.

«Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει νομική δικαιοδοσία -με ή χωρίς αίτημα αναπροσαρμογής- για να χρησιμοποιήσει τα κονδύλιά του για την κατασκευή του τείχους» τονίζει επιστολή δύο Δημοκρατικών Γερουσιαστών, που εστάλη στον επικεφαλής του Πενταγώνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ