ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θέμα ωρών οι αποφάσεις μας για την «αποτρόπαια επίθεση» στη Συρία

Τραμπ: Θέμα ωρών οι αποφάσεις μας για την «αποτρόπαια επίθεση» στη Συρία
EPA/SHAWN THEW/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός των επόμενων 24-48 ωρών θα δοθεί απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων κατά της Δαμασκού.

«Ήταν μία αποτρόπαια επίθεση, ήταν απαίσια, δεν βλέπεις τόσο δυσάρεστα νέα, δεν βλέπεις τέτοιες εικόνες», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNNi και συμπλήρωσε:

«Ανησυχούμε πολύ όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, πρόκειται για ανθρώπους. Μιλάμε για ανθρωπισμό. Και δεν μπορεί να επιτραπεί».

Ακόμη, ο πλανητάρχης εξέφρασε την απογοήτευση του από το γεγονός πως οι έρευνες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ρίξουν φως στο ποιος είναι πίσω από την επίθεση. «Αν είναι η Ρωσία, αν είναι η Συρία, αν είναι το Ιράν, αν είναι όλοι μαζί θα ξέρουμε την απάντηση πολύ σύντομα».

Νωρίτερα, ο Μάτις, ερωτώμενος από δημοσιογράφους αν οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε πως δεν μπορεί «να αποκλείσει τίποτα αυτή τη στιγμή».

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ερευνήσουμε είναι γιατί χρησιμοποιούνται ακόμη χημικά όπλα. Η Ρωσία ήταν ο διαμεσολαβητής για την απομάκρυνση των χημικών όπλων και έτσι, σε συνεργασία με τους συμμάχους μας από το ΝΑΤΟ έως το Κατάρ και σε άλλα μέρη, θα ερευνήσουμε το ζήτημα», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφορές για τουλάχιστον 60 νεκρούς από τα χημικά

Οι φερόμενες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γκούτα της Συρίας, σύμφωνα με μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία.

Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.

«Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.

Σοκάρουν οι εκτιμήσεις γιατρού για την επίθεση

Ο γάλλος γιατρός Ραφαέλ Πιτί, στηριζόμενος στις εικόνες που είδε από τον τόπο της επίθεσης, τόνισε πως πιθανότατα ένα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο στην επίθεση με χημικά όπλα, πιθανότατα αέριο σαρίν, ώστε η επίθεση να γίνει πιο φονική.

«Περί τις 16.30 πραγματοποιήθηκε μία πρώτη χημική επίθεση, με χλώριο, με θύματα όπως μπορούμε να τα περιμένουμε από τέτοιου είδους επιθέσεις, πολλά θύματα από ασφυξία, αλλά μικρός αριθμός νεκρών», δήλωσε ο γιατρός, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM).

Ο ίδιος δηλώνει ότι 400 έως 500 άνθρωποι παρουσίασαν σχετικά ελαφρά συμπτώματα από το χλώριο «προβλήματα ασφυξίας, προβλήματα όρασης λόγω του ερεθισμού των ματιών...». Μόνο ένας σκοτώθηκε από την πρώτη αυτή επίθεση με χλώριο και πέντε από τον ίδιο τον βομβαρδισμό. Κατά τη δεύτερη επίθεση, περί τις 21.00 τοπική ώρα, «τα θύματα που φθάνουν στο νοσοκομείο πολλαπλασιάζονται στα 600, 700, 800, παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ανακαλύπτονται στα καταφύγια, στα διαμερίσματα, άνθρωποι κεραυνοβολημένοι από τον θάνατο, συνολικά 42, λέει ο γάλλος αναισθησιολόγος και παλαιότερα στρατιωτικός γιατρός.

«Το χλώριο δεν κεραυνοβολεί, ακόμη και σε μεγάλη συγκέντρωση...Εκεί οι νεκροί είναι ξαπλωμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, άρα κάτι άλλο χρησιμοποιήθηκε», σαρίν ή κάποιο άλλο καυστικό προϊόν, λέει ο Ραφαέλ Πιτί.

Κατά τη γνώμη του, οι δράστες της επίθεσης θέλησαν να καμουφλάρουν τη χρήση του σαρίν πίσω από το χλώριο ή να αυξήσουν τη θανατηφόρα δράση του χλωρίου με τη βοήθεια άλλης ουσίας. Και στις δύο περιπτώσεις, ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος από τη πρώτη επίθεση».

«Κανείς δεν έχει αμφιβολία για τη χημική επίθεση, περιλαμβανομένων των ηγετών. Το πρόβλημα είναι να μάθουμε ποιος είναι ο ένοχος».

Λαβρόφ: Δεν εντοπίστηκαν ίχνη χημικής ουσίας στη Ντούμα

Στη Ντούμα έκαναν έρευνες Ρώσοι ειδικοί, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι αναφορές για χημική επίθεση έχουν βάση, ωστόσο δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας. Αυτό ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (...) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.

Αναφερόμενος στην αεροπορική επιδρομή στη Χομς, ο Λαβρόφ έκανε λόγο για μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη».

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Επικίνδυνη η εξαγωγή συμπερασμάτων πριν την διεξαγωγή έρευνας, λέει το Κρεμλίνο

«Επικίνδυνο» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο το να εξαχθούν συμπεράσματα πριν από τη διεξαγωγή μιας έρευνας για τη φερόμενη χημική επίθεση σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία, την οποία ακολούθησαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης του καθεστώτος.

«Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία έρευνα για το θέμα αυτό. Χωρίς επαλήθευση, χωρίς έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν θα ήταν σωστή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.«Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί με πολύ λεπτομερή τρόπο αυτό που συνέβη στην Ντούμα. Χωρίς πληροφορίες, η εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν επικίνδυνη», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη. Ακούμε ανακοινώσεις αρκετά απειλητικές και δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση και ότι τρίτες χώρες δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη και χωρίς αυτές», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Το συριακό καθεστώς και οι Ρώσοι σύμμαχοί του κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε σήμερααεροπορικά πλήγματα σε στρατιωτική βάση των κυβερνητικών δυνάμεων στο κέντρο της Συρίας έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα κοντά στη Δαμασκό.

Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον απείλησαν το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ με μια «ισχυρή αντίδραση» αφού επιβεβαιώσουν «ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» το Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ