ΚΟΣΜΟΣ

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας και ο προβληματισμός του Λευκού Οίκου

Ψυχροπολεμικό κλίμα: Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας και ο προβληματισμός του Λευκού Οίκου
EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Χειρότερο από ψυχροπολεμικό χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από τις «προειδοποιήσεις» που ανταλλάσσουν τα τελευταία 24ωρα οι δύο χώρες. Το…θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» την Τετάρτη, και παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους η παγκόσμια πολιτική σκηνή εμφανίζεται ανήσυχη για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία, μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε σε υψηλούς τόνους στα σχόλια περί κατάρριψης των αμερικανικών πυραύλων της Μόσχας.

«Η Ρωσία υπόσχεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που εκτοξεύονται στη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί έρχονται, νέοι και εξελιγμένοι» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε tweet του.

Κατηγόρησε, παράλληλα, τη Μόσχα για τη συνεργασία της με ένα «κτήνος» - αναφερόμενος στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν θα έπρεπε να συνεργάζεστε με ένα κτήνος που χρησιμοποιεί χημικά, σκοτώνει το λαό του και το ευχαριστιέται…» τόνισε επίσης ο Τραμπ, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την φερόμενη ως επίθεση, που όπως έγινε γνωστό σήμερα άφησε πίσω της πάνω από 500 θύματα.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Αλέξανδρου Ζασίπκιν, πρεσβευτή της Μόσχας στον Λίβανο. Όπως είπε, ο ρωσικός στρατός έχει το δικαίωμα να καταρρίψει πυραύλους και να καταστρέψει χώρους εκτόξευσης σε περίπτωση επιθετικότητας των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

Με τη σειρά του, ο ρωσικός στρατός αμφισβητεί την επίθεση, ανακοινώνοντας ότι δεν εντοπίστηκαν δηλητηριώδεις ουσίες σε δείγματα που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή.

Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ επίθεση με χημικά στη Ντούμα αλλά πρόκειται για ψέματα της ακτιβιστικής οργάνωσης «Λευκά Κράνη».

Μάλιστα, το ρωσικό πρακτορείο RIA μεταφέρει ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα μπει στη συριακή πόλη Ντούμα την Πέμπτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έμεινε, όμως, μόνο σε ένα tweet. Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους έγραψε: «Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, συμπεριλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό. Η Ρωσία μας χρειάζεται να την βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο να κάνουμε, και πρέπει όλα τα έθνη να συνεργαστούν για να σταματήσουν την εξοπλιστική κούρσα» ανέφερε το δεύτερο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου.

Η δημόσια αυτή τοποθέτηση για στρατιωτική αναμέτρηση με τη Ρωσία σε συριακό έδαφος αναμένεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους και να προκαλέσει σύγχυση για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε προ ημερών -πριν από την φερόμενη ως χημική επίθεση- ότι θέλει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Πούτιν: Ο κόσμος γίνεται πιο χαοτικός αλλά ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική

Την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή λόγω της φερόμενης ως επίθεσης με χημικά στη Ντούμα της Συρίας.

«Ο κόσμος γίνεται πιο χαοτικός, αλλά ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα πρυτανεύσει» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η Ρωσία θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» είπε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους του.

«Θα ακολουθήσουμε μια θετική ατζέντα για τον πλανήτη, που να εστιάζει στο μέλλον, και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε σταθερή ανάπτυξη, ευημερία και άνθιση για την ανθρωπότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Και τώρα τι;

Στο παρελθόν, ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε έντονη κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε μιλήσει δημόσια για το χρονοδιάγραμμα των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Τώρα αναλυτές αναφέρουν ότι με τα tweet του πιθανώς να έχει φέρει τον εαυτό του σε δύσκολη θέση, καθώς υποσχέθηκε να «απαντήσει» στη φερόμενη ως επίθεση με χημικά μέσα στις επόμενες «24 έως 48 ώρες».

Ο Λευκός Οίκος, όμως, δεν φαίνεται να είναι ακόμη σε θέση να εναρμονίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας με τα λόγια του πλανητάρχη.

Το χρονικό όσων έχουν συμβεί μετά από τη φερόμενη ως επίθεση

• Ο Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στη Νότια Αμερική, όπου θα συμμετείχε στο 8ο Συνέδριο Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος θα παραμείνει στις ΗΠΑ για να συντονίσει την αμερικανική απάντηση στη Συρία και να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο.
• Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις ακύρωσε ταξίδια στην Καλιφόρνια και στη Νεβάδα για τον ίδιο λόγο.
• Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Οι Τραμπ και Μακρόν μίλησαν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, για τον «συντονισμό μιας απάντησης στην φρικτή χρήση χημικών όπλων στις 7 Απριλίου».
• Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο Λευκός Οίκος πιθανότατα να προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον της Συρίας με τη βοήθεια της Γαλλίας, καθώς η Τερέζα Μέι δύσκολα θα καταφέρει να λάβει σχετική έγκριση από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου η Μέι φέρεται να είπε στον Τραμπ ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία πριν η Βρετανία συμμετάσχει σε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας.Σε δηλώσεις της λίγες ώρες αργότερα, όμως, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η Δαμασκός ευθύνεται για την επίθεση με χημικά εναντίον της Ντούμα. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τέτοιου είδους «σοκαριστικές επιθέσεις» δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες».
• Στο χτεσινό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης για τη Συρία. Πρόκειται για το έκτο βέτο της Ρωσίας αναφορικά με υποθέσεις που σχετίζονται με χημικά όπλα στη Συρία.

Η «επίθεση» και το πρόβλημα

Σύροι ακτιβιστές έλεγαν το Σάββατο ότι ελικόπτερα είχαν ρίξει βόμβες με χημικά στην Ντούμα. Οι εικόνες των τραυματισμένων και νεκρών πολιτών έκαναν τον Αμερικανό πρόεδρο να μιλήσει για μια «άμυαλη χημική επίθεση» και να κατηγορήσει τη Ρωσία και το Ιράν για τη στήριξή τους που προσφέρουν στον Μπασάρ αλ Άσαντ. «Το τίμημα θα είναι βαρύ» έγραψε σε tweet του ο Τραμπ, στις 8 Απριλίου.

Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρει ότι με τα tweet του, ο Τραμπ έβαλε τον εαυτό του σε δύσκολη θέση.

Όπως δήλωσε ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας στο CNNi, μερικές μόλις ημέρες αφότου ο πρόεδρος είπε ότι απομένουν περίπου έξι μήνες προτού τα αμερικανικά στρατεύματα αρχίσουν να επιστρέφουν, ανάγκασε την κυβέρνησή του να αλλάξει κατεύθυνση και να επικεντρωθεί περισσότερο στην κατάσταση στη Συρία.

«Αυτή η επίθεση έχει ανακατέψει την τράπουλα και πρέπει τώρα να τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για να παρουσιάσουν κάποιο είδος σχεδίου, που θα συνάδει με τα λεγόμενα του προέδρου» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αυτός ήταν που είπε στα tweets του ότι είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και ότι θα πρέπει να λάβει δράση. Και αφού όντως έλαβε δράση πριν από περίπου ένα χρόνο, τότε πραγματικά δεν μπορεί να κάνει κάτι λιγότερο σε αυτή την περίπτωση. Έτσι, πιστεύω ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να μπορέσουν οι σύμβουλοί του να βρουν την κατάλληλη “απάντηση”».

Κρεμλίνο: Να αποφευχθεί αποσταθεροποίηση στην ήδη εύθραυστη κατάσταση

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία θα αποφύγουν βήματα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν μια ήδη εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κατέστησε σαφές πως αντιτίθεται έντονα σε ενδεχόμενο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της συμμάχου του.

Οι ισχυρισμοί ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση με χημικά όπλα δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, ανέφερε το Κρεμλίνο και είπε ότι επιθυμεί να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα για το συμβάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο, είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τέτοια ζητήματα.

«Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα όπως τι θα μπορούσε να συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό ή εκείνο το πλήγμα. Θα ήθελα ακόμη να ελπίζω πως όλα τα μέρη θα αποφύγουν ορισμένα βήματα που κανείς δεν προκάλεσε στην πραγματικότητα, τα οποία μπορεί να αποσταθεροποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την ήδη εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

Η φερόμενη αυτή χημική επίθεση «είναι μία απάτη και μία ακόμη πρόκληση», δήλωσε εξάλλου σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Η Δαμασκός δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για χρήση τους από τη Δαμασκό», είπε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι μία εξαπάτηση παγκόσμιας κλίμακας. Κανένας δεν δίνει σημασία σε αποδείξεις, σε γεγονότα. Όλος ο κόσμος έχει λάβει ήδη μια απόφαση σύμφωνα με έναν σκοπό που είναι ήδη γνωστός: απομακρύνετε τον Άσαντ», είπε.

Συριακό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν και εξακολουθούν να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η απάντηση της Δαμασκού, με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί τις ΗΠΑ και «ψέματα» και «κατασκευασμένες» αλήθειες, για να στοχεύσουν το έδαφος της Συρίας.

Όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, το ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα δεν έχει «εκπλαγεί από την αστόχαστη κλιμάκωση από ένα καθεστώς, όπως το καθεστώς των ΗΠΑ, το οποίο χρηματοδότησε και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στη Συρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ