ΚΟΣΜΟΣ

Σύσκεψη Μέι με υπουργούς για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία

Σύσκεψη Μέι με υπουργούς για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία
REUTERS/Hannah McKay

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε με δηλητηριώδες αέριο εναντίον αμάχων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Τετάρτη τη Ρωσία για επικείμενη στρατιωτική δράση στη Συρία δηλώνοντας πως πύραυλοι «έρχονται» και καταφερόμενος εναντίον της Μόσχας επειδή υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην επιτεθεί στη Συρία, η οποία υποστηρίζεται και από το Ιράν, και λέει ότι δεν έγινε χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ντούμα.

Η Μέι ανακάλεσε τους υπουργούς της από τις πασχαλινές διακοπές τους για μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ για να συζητήσουν την απάντηση της Βρετανίας στην «βάρβαρη», όπως την χαρακτηρίζουν επίθεση κατά των αμάχων.

Το BBC μετέδωσε πως η Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για να συμμετάσχει η Βρετανία σε δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χωρίς να ζητήσει προηγουμένως έγκριση από το κοινοβούλιο. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η Μέι έχει δώσει διαταγές σε βρετανικά υποβρύχια να θέσουν τη Συρία εντός του βεληνεκούς των πυραύλων τους και να είναι έτοιμα για πλήγματα κατά των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Η Μέι δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου, όμως υφίσταται μια μη δεσμευτική συνταγματική σύμβαση να το πράξει έπειτα από την ψηφοφορία που έγινε το 2003 για τη συμμετοχή στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ. Τηρήθηκε σε επόμενες στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη και το Ιράκ.

Η Βρετανία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τη στρατιωτική βάση της στην Κύπρο, όμως μόνον εναντίον στόχων που συνδέονται με τoν ISIS.

«Η απόφαση του Λονδίνου για τη Συρία πρέπει να ληφθεί προσεκτικά και βάσει αποδεικτικών στοιχείων»

Η Βρετανία δεν έχει ακόμα καταλήξει σε μια απόφαση για το πώς να απαντήσει στην επίθεση με χημικά που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη Συρία, δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, προσθέτοντας ότι η όποια κίνηση θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά και θα βασίζεται σε αποδείξεις.

«Καμία απόφαση μέχρι στιγμής, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση στις 15.30 (τοπική ώρα) για το συζητήσει», δήλωσε ο υπουργός σε εκδήλωση της Wall Street Journal στο Λονδίνο.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι φρικιαστική, η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να αποτρέψει», δήλωσε. «Αλλά επίσης είναι μια πολύ, πολύ ευαίσθητη περίσταση και πρέπει να κρίνουμε στηριζόμενοι σε μια πολύ προσεκτική, πολύ μελετημένη και πολύ καλά υπολογισμένη βάση».

Ο Ντέιβις, που το 2013 ψήφισε κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι η τότε απόφασή του στηρίχθηκε στην απουσία ξεκάθαρων αποδείξεων και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου.

«Σε αυτά τα δύο πράγματα, είμαι βέβαιος, θα λάβουμε σήμερα απάντηση», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ