Η Ρωσία ενδέχεται να δώσει στον Άσαντ αντιαεροπορικά συστήματα S-300
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Εννέα ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που οι ΗΠΑ με τη Γαλλία και τη Βρετανία πραγματοποίησαν συντονισμένα πλήγματα στη Συρία, ως αντίποινα για την φερόμενη χρήση χημικών όπλων του καθεστώτος του Άσαντ και πληροφορίες που δημοσιεύσει ρωσική εφημερίδα αναφέρουν πως η Μόσχα, πολύ σύντομα, ενδέχεται να αρχίσει να προμηθεύει την χώρα με αντιαεροπορικά συστήματα S-300 Favorit.

Σύμφωνα με τις ίδιες μάλιστα πληροφορίες, της Kommersant, αναφέρουν πως οι πρώτες δηλώσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο αυτό, έγιναν λίγες ώρες μετά την αεροπορική και πυραυλική επίθεση της 14ης Απριλίου.

Ειδικότερα, η εφημερίδα γράφει ότι η Δαμασκός είχε υπογράψει από το 2010 σχετική συμφωνία για την προμήθεια των S-300, αλλά αυτή είχε ακυρωθεί κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ το οποίο είχε εκφράσει φόβους για τον εναέριο χώρο του. Αυτή την φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η εφημερίδα, η Ρωσία θα δώσει στην Συρία τους S-300 χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει κλιμακωτά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που θα είναι σε θέση να προστατέψει τη Δαμασκό, αλλά και τα σημεία στα οποία βρίσκονται αεροπορικές δυνάμεις, από ενδεχόμενα πλήγματα. Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μεταχειρισμένα συστήματα S-300.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ θα αντιδράσει έντονα σε μια τέτοια προοπτική, ενώ μερικοί άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να πλήξει τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι S-300

Ο διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικών και Τεχνολογιών Ρουσλάν Πούχοφ είναι πεπεισμένος ότι η αντίδραση του Ισραήλ όσον αφορά την αποστολή των S-300 στην Συρία θα είναι πολύ νευρική και πως αυτή την στιγμή στην Συρία «ο καθένας ψαρεύει σε θολά νερά». «Μετά την επίθεση του Απριλίου, η Ρωσία έπρεπε να απαντήσει κατά κάποιο τρόπο στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και προφανώς επελέγη το σενάριο της επιδεικτικής υποστήριξης προς τον Μπασάρ Άσαντ», δηλώνει ο Πούχοφ.

Παράλληλα, φέρεται πως τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι S-300 θα βρίσκονται το πρώτο διάστημα Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα συντονίζουν τους Σύρους ειδικούς. Αν όμως το Ισραήλ αποφασίσει να πλήξει τα σημεία αυτά, οι συνέπειες, όπως εκτιμούν οι πηγές της εφημερίδας «θα είναι για όλους καταστροφικές».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν σχολίασε το εν λόγω δημοσίευμα, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί η κατάσταση γύρω από την Συρία σε περίπτωση που δοθούν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα στην χώρα.

«Δεν θα προβώ σε κανένα σχόλιο αυτή τη στιγμή, απλώς θα υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά την δήλωση που έκανε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τα πυραυλικά πλήγματα που κατέφεραν εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας, παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ότι τα πυραυλικά πλήγματα επιδείνωσαν την ατμόσφαιρα όσον αφορά την διευθέτηση του συριακού» είπε ο Πεσκόφ , προσθέτοντας ότι τα πλήγματα αυτά «κατέφεραν ένα μεγάλο πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και στο πνεύμα της συνεργασίας στο πλαίσιο της αναζήτησης πολιτικής λύσης».

Διαβάστε επίσης