ΚΟΣΜΟΣ

#SaveNoura: Θάνατος για τη 19χρονη που μαχαίρωσε τον σύζυγο που της προόριζαν ενώ τη βίαζε

#SaveNoura: Θάνατος για τη 19χρονη που μαχαίρωσε τον σύζυγο που της προόριζαν ενώ τη βίαζε

Η υπόθεση μιας 19χρονης από το Σουδάν έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον παγκόσμιο Ιστό που παλεύει για τη διάσωσή της: Η Νούρα Χουσεΐν (Noura Hussein) μαχαίρωσε τον άνδρα που της προόριζαν για σύζυγο, ενώ εκείνος τη βίαζε. Το δικαστήριο όχι μόνο βρήκε ένοχη την 19χρονη αλλά την καταδίκασε και σε θάνατο. 

Πλήθος υποστηρικτών της είχε πλημμυρίσει την αίθουσα του δικαστηρίου για να ακούσει την ποινή που προέκυψε και μετά την άρνηση της οικογένειας του θύματος να δώσει χάρη ή να δεχτεί χρηματική αποζημίωση και την επιμονή των συγγενών για εκτέλεση με άμεση ισχύ.

Η ομάδα δικηγόρων της Νούρα έχει στη διάθεσή της 15 μέρες για να ασκήσει έφεση. «Βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την καταδίκη της σε θανατική ποινή», λέει στο CNN ο δρ. Αντίλ Μοχάμεντ Αλ-Ιμάμ, ένας από τους δικηγόρους της Νούρα που ανέλαβε όταν ο κύριος δικηγόρος αποσύρθηκε από την υπόθεση. Πρόσθεσε δε, πως η 19χρονη είναι μόνη, δεν την εγκατέλειψε μόνο η δικαιοσύνη αλλά και η ίδια η οικογένειά της.

Τα social media έχουν πάρει φωτιά στο Σουδάν, σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για τη σωτηρία της 19χρονης. Με τα hashtag #JusticeforNoura και #SaveNoura χιλιάδες άνθρωποι αξιώνουν την ακύρωση της απόφασης από το σουδανικό δικαστήριο.

Η υπόθεση της Νούρα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του εξαναγκασμένου γάμου αλλά και του συζυγικού βιασμού στο Σουδάν, όπου το κατώτατο όριο γάμου για τα κορίτσια είναι στα 10 έτη ενώ ο βιασμός από το σύζυγο θεωρείται… νόμιμος!

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικές. Η Νούρα έφυγε από το σπίτι της και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι της θείας της για τρία χρόνια, όταν την ανάγκασαν στα 15 της να παντρευτεί τον συγκεκριμένο άνδρα. Η οικογένειά της, ξεγελώντας την, την έκανε να επιστρέψει, παραδίδοντάς την στην οικογένεια του μέλλοντος συζύγου της. Όταν η Νούρα εξακολούθησε να αρνείται το γάμο, ο γαμπρός τη βίασε ενώ οι συγγενείς του την κρατούσαν για να κάμψουν την αντίστασή της. «Ο αδερφός του και δύο ξαφέρφια του προσπάθησαν να τη λογικέψουν. Όταν εκείνη αρνήθηκε, τη χαστούκισαν και την έβαλαν σε ένα δωμάτιο. Εκεί ο ένας κρατούσε το κεφάλι και τον κορμό της και οι άλλοι τα πόδια της», αποκαλύπτει ο δικηγόρος της.

Μία μέρα μετά, ο μέλλων σύζυγος επιχείρησε να τη βιάσει ξανά. Τον μαχαίρωσε θανάσιμα. Η Νούρα έτρεξε στο σπίτι των γονιών της, οι οποίοι, όμως, αντί για καταφύγιο, την παρέδωσαν στην αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ