ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο τρομοκρατών για ακόμη μια φορά το Παρίσι - Ο μακρύς κατάλογος των επιθέσεων

Στο στόχαστρο τρομοκρατών για ακόμη μια φορά το Παρίσι - Ο μακρύς κατάλογος των επιθέσεων
REUTERS/Lucien Libert

Ο τρόμος επέστρεψε για ακόμη μια φορά στο Παρίσι το βράδυ του Σαββάτου, όταν ένας 21χρονος γαλλικής υπηκοότητας αλλά με καταγωγή από την Τσετσενία βγήκε στους δρόμους και κραδαίνοντας ένα μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους τέσσερις. Στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Την ώρα της επίθεσης, ο δράστης φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για το αιματηρό περιστατικό

Παρόλα αυτά, η τρομοκρατική οργάνωση δεν δημοσιοποίησε στοιχεία που να αποδεικνύουν στο ότι βρίσκεται όντως πίσω από την επίθεση.

Οι γαλλικές αρχές, ωστόσο, αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως τρομοκρατικό και διερευνούν εξονυχιστικά το ιστορικό του δράστη.

«Η Γαλλία για άλλη μια φορά πλήρωσε με αίμα αλλά δεν θα κάνει πίσω ούτε εκατοστό στους εχθρούς της ελευθερίας» είπε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, λίγη ώρα μετά την επίθεση.

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη, χωρίς, ωστόσο να δώσουν το επίσημα όνομά του στη δημοσιότητα. Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Khamzat Azimov, που γεννήθηκε στην Τσετσενία το 1997.

Δικαστική πηγή αποκάλυψε σε γαλλικά ΜΜΕ ότι ο 21χρονος δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τις αρχές.

Ο φάκελός του είχε τη σήμανση S, που σημαίνει ότι η αντιτρομοκρατική θεωρούσε πως θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια της χώρας. Λόγω αυτού, οι αστυνομικοί είχαν το δικαίωμα να τον θέσουν υπό παρακολούθηση, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν τελικά κάτι τέτοιο συνέβη.

Η μητέρα και ο πατέρας του έχουν προσαχθεί για ανάκριση από τη γαλλική αστυνομία, ανέφερε πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που δράστης τσετσενικής καταγωγής πραγματοποιεί τρομοκρατική επίθεση σε γαλλικό έδαφος.

Στη Γαλλία κατοικούν πάνω από 30.000 άνθρωποι τσετσενικής καταγωγής.

Τα θύματα

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που πέθανε κατά τη διάρκεια της επίθεσης ήταν ένας 29χρονος περαστικός, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για τους τέσσερις τραυματίες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι ένας 34χρονος και μια 54χρονη γυναίκα τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας μιας 26χρονης και ενός 31χρονου.

Το χρονικό

Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 21:00 του Σαββάτου, τοπική ώρα, στην οδό Μονσινί κοντά στο κτήριο της Όπερας της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τον δράστη ως έναν νεαρό με καστανά μαλλιά και γένια, που φορούσε μαύρη φόρμα.
Προσπάθησε να μπει σε αρκετά μπαρ και εστιατόρια αλλά τον εμπόδισαν οι θαμώνες.

Όταν ξεκίνησε την επίθεση, άρχισε να φωνάζει «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν άμεσα στο σημείο και προσπάθησαν να σταματήσουν τον δράστη με τέιζερ. Μόλις κατέστη σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, αστυνομικός τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Το «τέλος» της αιματηρής αυτής επίθεσης γράφτηκε μόλις εννέα λεπτά αφότου ξεκίνησε.

Ο Τζόναθαν, σερβιτόρος σε εστιατόριο της περιοχής, είπε στο γαλλικό πρακτορείο: «Τον είδα με ένα μαχαίρι στο χέρι. Έμοιζε σαν τρελός…».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι η γυναίκα που δέχτηκε επίθεση από αυτόν έτρεξε και μπήκε στο εστιατόριο. Ο δράστης την κυνήγησε αλλά οι θαμώνες τον σταμάτησαν.

245 νεκροί στη Γαλλία από το 2015

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Γαλλία έχει θρηνήσει τουλάχιστον 245 θύματα από τρομοκρατικά χτυπήματα, των οποίων οι δράστες είχαν «εμπνευστεί» από τις θηριωδίες του ISIS. Το πρώτο χτύπημα ήταν στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo το 2015.

2018

23 Μαρτίου: Ο Radouane Lakdim σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στις πόλεις Trebes και Carcassonne. Νεκρός έπεσε και ο αστυνομικός Arnaud Beltrame, που ζήτησε να πάρει τη θέση ενός ομήρου. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε τελικά νεκρός από πυρά αστυνομικών.

2017

1 Οκτωβρίου: Ένας 29χρονος από την Τυνησία φωνάζει «Αλλάχου ακμπάρ» και σκοτώνει δύο γυναίκες σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Μασσαλία.
20 Απριλίου: Ένας 39χρονος σκοτώνει έναν αστυνομικό και τραυματίζει δύο ακόμη ανθρώπους στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
2016
26 Ιουλίου: Δύο έφηβοι δολοφονούν έναν 85χρονο ιερέα μπροστά στα έκπληκτα μάτια πέντε ανθρώπων στην πόλη Saint-Etienne-du-Rouvray.
14 Ιουλίου: Ένας άνδρας τυνησιακής καταγωγής παρασύρει με φορτηγό πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Νίκαια για να γιορτάσουν την Ημέρα της Βαστίλλης. Η επίθεση σκοτώνει συνολικά 86 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 400.
13 Ιουλίου: Ο 25χρονος Larossi Abballa μαχαιρώνει ζευγάρι αστυνομικών μέσα στο σπίτι τους και μπροστά στα μάτια του ανήλικου γιου τους. Η επίθεση λαμβάνει χώρα στην Magnanville, δυτικά του Παρισιού.

2015

13 Νοεμβρίου: Η Γαλλία δέχεται το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα της ιστορίας της. Ένοπλοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ζωσμένοι με εκρηκτικά και κρατώντας καλάσνικοφ, βάζουν στο στόχαστρο πολλαπλούς στόχους. Το γήπεδο όπου ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί αγώνας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, γαλλικά καφέ αλλά και τον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώνονται 130 άνθρωποι και τραυματίζονται άλλοι 350.

21 Αυγούστου: Επιβάτες προλαμβάνουν μακελειό στο τρένο Thalys, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμνστερνταμ στο Παρίσι.
26 Ιουνίου: Ο Γάλλος Yassin Salhi, 35 ετών, αποκεφαλίζει το αφεντικό του. Στη συνέχεια εκθέτει το κεφάλι του άτυχου άνδρα με «φόντο» δύο σημαίες του Ισλαμικού Κράτους στον φράχτη εργοστασίου στο Quentin-Fallavier, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Ο δράστης συνελήφθη πριν προλάβει να πυροδοτήσει εκρηκτικά και να καταστρέψει το εργοστάσιο.
19 Απριλίου: Ένας Αλγερινός συλλαμβάνεται με την υποψία ότι δολοφόνησε μια γυναίκα μέσα στο αυτοκίνητό της. Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν έγγραφα της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους μέσα στο σπίτι του.
3 Φεβρουαρίου: Ένας 30χρονος, οπλισμένος με μαχαίρι, επιτίθεται σε τρεις στρατιώτες στη Νίκαια.
7-9 Ιανουαρίου: Δύο άνδρες με καλάσνικοφ εισβάλλουν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και σκοτώνουν 12 ανθρώπους. Την επόμενη ημέρα, δολοφονούν μια αστυνομικό έξω από το Παρίσι και κρατούν ομήρους σε εβραϊκό παντοπωλείο. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ