ΚΟΣΜΟΣ

Μέλη μας το ζευγάρι των μακελάρηδων, λένε οι τζιχαντιστές

Μέλη μας το ζευγάρι των μακελάρηδων, λένε οι τζιχαντιστές
Οι Φαρουκ και Μαλίκ CNN

Με ραδιοφωνικό του μήνυμα ο ISIS "υιοθέτησε" τη σφαγή στην Καλιφόρνια, λέγοντας ότι οι δυο μακελάρηδες ήταν ενταγμένοι στις τάξεις του.


Επί λέξει, όπως γράφει η Daily Mail, το μήνυμα των τζιχαντιστών στον βραχίονα των ΜΜΕ, al-Bayan, που ελέγχουν αναφέρει:

Δύο οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους επετέθησαν προ ημερών σε κέντρο στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τη ζωή του ζευγαριού που αιματοκύλησε το κέντρο υγείας στο Σαν Μπερναρντίνο με έμφαση στα πεπραγμένα και τη συμπεριφορά της μυστηριώδους, Τασφίν Μαλίκ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, η 27χρονη φορούσε μπούρκα και δεν είχε επαφές με άρρενες συγγενείς του συζύγου της, Σαγιέντ Φαρούκ, όπως επιτάσσει το αυστηρό Ισλάμ.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο δικηγόρος:

Ουδείς εκ των ανδρών συγγενών του συζύγου της είχε ποτέ δει το πρόσωπό της

Τρομοκρατική ενέργεια αλλά "μοναχικοί λύκοι" λέει το FBI

Αλλά και το FBI προκρίνει πλέον ξεκάθαρα το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι δυο δράστες πιθανότατα έδρασαν αυτόνομα και δεν υποκινούνταν ευθέως από μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση.

"Βάσει των πληροφοριών και των γεγονότων όπως τα αντιλαμβανόμαστε, ερευνούμε πλέον αυτές τις φρικτές πράξεις υποθέτοντας ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια", επισήμανε ο υποδιευθυντής του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες, Ντέιβιντ Μπάουντιτς.

Νωρίτερα ο διευθυντής του FBI είχε ξεκαθαρίζει ότι οι ερευνητές δεν έχουν βρει αποδείξεις που να αποδεικνύουν πως οι φερόμενοι δράστες της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο ήταν μέλη μιας οργάνωσης, "μεγαλύτερης ομάδας, ή ομάδας, μέρος ενός πυρήνα".

Ωστόσο, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φωτίζουν έντονα στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ο ένας εκ των φερόμενων δύο δραστών να είχε κάποιου είδους επαφή με τζιχαντιστές.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Los Angeles Times, ο 28χρονος Φαρούκ φέρεται να είχε επαφές με μέλη δύο τουλάχιστον οργανώσεων, ανάμεσα τους το Μέτωπο αλ Νούσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία αλλά και της αλ Σαμπάχ στην Σομαλία. Παρέμενε ωστόσο ασαφές το είδος της επικοινωνίας που είχε ή με ποιον επικοινωνούσε.

Μπ. Ομπάμα: Δεν θα τρομοκρατηθούμε

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα "τρομοκρατηθεί" μετά το φονικό στο Σαν Μπερναρντίνο.

"Είμαστε Αμερικανοί. Θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αυτές μιας ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας. Είμαστε ισχυροί. Είμαστε ανθεκτικοί. Και δεν θα τρομοκρατηθούμε", τόνισε στην εβδομαδιαία ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

"Είναι απολύτως δυνατό αυτοί οι δύο δράστες να είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Αν αυτό συνέβη, καθίσταται φανερή η απειλή στην οποία επικεντρωνόμαστε εδώ και χρόνια: ο κίνδυνος που δημιουργούν άνθρωποι οι οποίοι υποκύπτουν σε βίαιες εξτρεμιστικές ιδεολογίες", υπογράμμισε στο εβδομαδιαίο του μήνυμα από τον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Και συνέχισε: "Γνωρίζουμε πως η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ενθαρρύνουν ενεργά -σ' όλο τον κόσμο και στη χώρα μας- ανθρώπους να διαπράττουν τρομερές ενέργειες, συχνά ως μοναχικοί λύκοι".

Στη δημοσιότητα η φωτογραφία της γυναίκας

Αλλά και η γυναίκα του Φαρούκ, Τασφίν Μαλίκ, που σκόρπισε το θάνατο στο κέντρο υγείας του Σαν Μπερναρντίνιο -και της οποίας η φωτογραφία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα- είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο δήλωση με την οποία ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συνήγορος πάντως της οικογένειας Φαρούκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι "πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα για να βγάλουμε συμπεράσματα" σημειώνοντας ότι "το γεγονός ότι η Μαλίκ έκανε like σε κάτι στο Facebook δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του".

Το ίδιο το Facebook πάντως κατέβασε τον λογαριασμό της φερόμενης ως μακελάρισσας της Καλιφόρνια, για παραβίαση των στάνταρ της κοινότητας που απαγορεύουν την επιδοκιμασία ή την προώθηση «πράξεων τρομοκρατίας», σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας πληροφορικής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τον εξτρεμιστικό χαρακτήρα των κινήτρων των δραστών, πάντως, ενισχύει η πληροφορία ότι ο Νικόλας Θαλασσινός, ο Έλληνας που συγκαταλέγεται στους 14 νεκρούς του μακελειού και ο οποίος ήταν συνάδελφος με τον Σαγιέντ συζητούσε μαζί του για τη θρησκεία -σύμφωνα με την Daily Mail και την πολιτική ενώ γυναίκα συνάδελφός τους θυμάται περίπτωση κατά την οποία είχαν διαπληκτιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ