ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι

Ιταλία: Πιθανή η προσφυγή στις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι
Italian Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ιταλία να προσφύγει στις κάλπες στις 29 Ιουλίου ή στις 5 Αυγούστου, όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ο Κάρλο Κοταρέλι, ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έλαβε από τον πρόεδρο της Ιταλίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να τεχνοκρατών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των μεγάλων κομμάτων της χώρας μέχρι τις κάλπες, που θα στήνονταν από τον Σεπτέμβριο έως και τις αρχές του 2019.

Έτσι, πηγές κοντά στα ιταλικά κόμματα αναφέρουν ότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να διαλύσει τη βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες και να στήσει κάλπες ακόμη και στις 29 Ιουλίου.

Το σενάριο αυτό άρχισε να κυκλοφορεί αμέσως μετά την συνάντηση του Κοταρέλι με τον Ματαρέλα το απόγευμα της Τρίτης, ένα τετ-α-τετ που ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθούν δηλώσεις. Πηγή της ιταλικής προεδρίας έλεγε στο πρακτορείο Reuters ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κοταρέλι δεν ανέφερε πως θα επιστρέψει την εντολή αλλά πως βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στην κυβέρνησή του.

Στη συνέχεια, η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας άφησε να διαρρεύσει ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Κάρλο Κοταρέλι, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνει κάποια θέματα που αφορούν στην λίστα υπουργών του.

Όπως έχει γίνει γνωστό, συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης.

Πολιτικοί αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι, πολύ πιθανά, τα προβλήματα οφείλονται στο ότι κάποιοι υποψήφιοι υπουργοί μπορεί να αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος, τελικά, στην κυβερνητική ομάδα του Κοταρέλι. Διότι μπορεί να έλαβαν υπόψη ότι τα κόμματα, στο σύνολό τους, φέρονται να συμφώνησαν ότι η καλύτερη ημερομηνία για την διεξαγωγή των νέων εκλογών, είναι η 29η Ιουλίου και όχι η 7η Σεπτεμβρίου, όπως είχε λεχθεί αρχικά.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν φαίνεται να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να αναπτυχθεί μια σημαντική κυβερνητική δράση, σε τομείς-κλειδιά όπως της οικονομίας, o oποίος ήταν και η κύρια αιτία της ρήξης του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα με την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, την περασμένη Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ