ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Άρχισε η δίκη φοιτητών που κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Τουρκία: Άρχισε η δίκη φοιτητών που κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα»
EPA/GERO BRELOER

Η δίκη 21 φοιτητών ενός από τα γνωστότερα πανεπιστήμια της Τουρκίας, οι οποίοι κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή αντιτάχθηκαν στην τουρκική επίθεση στη Συρία, άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι φοιτητές αυτοί του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, μιας από τις σχολές από τις οποίες αποφοιτά η πολιτική και πνευματική ελίτ της χώρας, κατηγορούνται ότι έκαναν προπαγάνδα για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών, αν κριθούν ένοχοι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνηγόρους τους, ο Ντογκουστσάν Αϊντίν Αϊγκούν.

Δεκατέσσερις από τους 21 φοιτητές που κατηγορούνται στο πλαίσιο αυτής της δίκης, η οποία προκαλεί την ανησυχία των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι προφυλακισμένοι από τον Μάρτιο, μετά τη σύλληψή τους στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη.

Το έγκλημά τους; Συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας για την οποία η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι συνδέεται με το PKK.

Η συγκέντρωση αυτή είχε οργανωθεί ως αντίδραση σε άλλους φοιτητές που είχαν οργανώσει στην πανεπιστημιούπολη διανομή γλυκών που τα αποκαλούσαν «λιχουδιές του Αφρίν», σε υποστήριξη της επιχείρησης που εξαπολύθηκε τον Ιανουάριο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λαμβάνοντας τον λόγο σήμερα στο δικαστήριο, οι φοιτητές απέρριψαν τις κατηγορίες της προπαγάνδας.

«Δεν έχω υποστηρίξει τη βία, ούτε έχω κάνει τρομοκρατική προπαγάνδα», τόνισε η Σουκράν Γιαρέν Τουντζέρ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρούσα στο δικαστήριο.

«Φώναξα συνθήματα όπως 'Όλοι μαζί εναντίον του φασισμού' και 'Στοπ στον πόλεμο, ειρήνη τώρα'. Είναι συνθήματα παγκόσμια, που φωνάζουν διαδηλωτές σε όλες τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

Η δίκη αυτή προκαλεί την ανησυχία των οικείων των κατηγορουμένων και των υπερασπιστών των ελευθεριών, καθώς τον Μάρτιο ο πρόεδρος Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει δημόσια αυτούς τους φοιτητές «προδότες» και «τρομοκράτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ