ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Δέκα συλλήψεις ξένων υπηκόων με την κατηγορία απόπειρας παρέμβασης

Εκλογές Τουρκία: Δέκα συλλήψεις ξένων υπηκόων με την κατηγορία απόπειρας παρέμβασης
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Δέκα άνθρωποι –υπήκοοι ξένων χωρών- κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, σε βάρος των οποίων κινήθηκαν νομικές διαδικασίες, επειδή ανέφεραν ότι ήταν παρατηρητές των τουρκικών εκλογών, αλλά «αποπειράθηκαν να παρέμβουν σε αυτές».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας δήλωσε ότι λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα, έπειτα από καταγγελίες περί επεισοδίων που σημειώθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα (ή Ούρφα).

Πιο συγκεκριμένα, καταγγελίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε εκλογικό κέντρο.

Βίντεο που κυκλοφορεί σε κοινωνικά δίκτυα δείχνει και φερόμενους ως συγγενείς του βουλευτή να ρίχνουν επιπλέον ψηφοδέλτια του AKP και του Ερντογάν στις κάλπες.

«Μετά από αναφορές (για θέματα ασφαλείας), το Συμβούλιο μας δρομολόγησε τα απαραίτητα δικαστικά, νομικά και διοικητικά μέτρα» δήλωσε ο Σαντί Γκιουβέν στο πρακτορείο Anadolu και πρόσθεσε ότι οι εκλογές σε ολόκληρη την Τουρκία συνεχίζονται ειρηνικά, με καλή προσέλευση ψηφοφόρων.

Όπως αναφέρει το Anadolu, δημιούργησε μια ειδική ομάδα για να αναφέρει τις διάφορες καταγγελίες περί εκλογικών παρατυπιών κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα είναι δρακόντεια. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 στελέχη της ασφάλειας θα τηρούν την τάξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ