ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή-χάδι στον 20χρονο που σκότωσε με μπαστούνι έξι πιγκουινάκια

Ποινή-χάδι στον 20χρονο που σκότωσε με μπαστούνι έξι πιγκουινάκια
REUTERS/Alexandre Meneghini/File Photo

Σκότωσε έξι πιγκουίνους χτυπώντας τους βίαια με ένα μπαστούνι και καταδικάστηκε σε μόλις 49 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ υποχρεώθηκε να καταβάλλει εγγύηση ύψους μόλις 82 δολαρίων, μια ποινή που θεωρήθηκε «χάδι» και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ο λόγος για τον 20χρονο Joshua Leigh Jeffrey, ο οποίος την Πρωτοχρονιά του 2016 σκότωσε τα έξι μικρά ζώα, και στη συνέχεια τα πέταξε στη θάλασσα στην παραλία Sulfur Creek στην Τασμανία. Αν και στο σημείο βρέθηκαν νεκροί εννέα πιγκουίνοι, οι αρμόδιες Αρχές κατάφεραν να συνδέσουν μόνο τους έξι θανάτους με τον 20χρονο, σύμφωνα με το ABC. Το συγκεκριμένο είδος πιγκουίνου, γνωστοί ως Fairy Penguins, απειλούνται με εξαφάνιση λόγω κυνηγιού αλλά και λόγω επιθέσεων από σκυλιά.

Οι μαρτυρίες που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ήταν σοκαριστικές. Τα κατάγματα που είχαν υποστεί στα κεφάλια τους τα έξι μικρά πιγκουινάκια προκλήθηκαν από αμβλύ αντικείμενο με μεγάλη βία, ενώ η επίθεσή εναντίον τους κράτησε αρκετά λεπτά.

Τα νεκρά ζώα εντοπίστηκαν από έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος άκουσε τις κραυγές των πτηνών κι έτρεξε προς την παραλία, όπου αντίκρυσε το αποτρόπαιο θέαμα.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου επικαλέστηκε ψυχιατρική έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο πελάτης του κατά την τέλεση της αποτρόπαιας πράξης του, έπασχε από ψυχολογικές διαταραχές, διάσπαση προσοχής, διαταραχή πνευματικής ανάπτυξης και υπερβατικότητα.

Λίγο πριν ανακοινώσει την ποινή, η δικαστής Tamara Jago, χαρακτήρισε «ωμή βία» την πράξη του 20χρονου απέναντι σε «εύκολους στόχους», όπως ήταν τα μικρά πιγκουινάκια. Παρόλο που η νομοθεσία της Τασμανίας προβλέπει ως και 5ετή φυλάκιση και πρόστιμο 31.000 δολαρίων για κακοποίηση ζώων, κι ενώ ο 20χρονος δεν έδειξε μεταμέλεια για την πράξη του, το δικαστήριο τον αντιμετώπισε με επιείκεια καταδικάζοντάς τον σε μερικές ώρες κοινωνικής εργασίας, με μικρή εγγύηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ