ΚΟΣΜΟΣ

Στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Getty Images/Ideal Images/Drew Angerer / Staff/ file photo

Τη στήριξη του στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συμφώνησε ότι το 2019 θα αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η μη χορήγηση ξεκάθαρης ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση του δημοψηφίσματος στη πΓΔΜ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως η υλοποίηση της συμφωνίας θα ενισχύσει το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

«Όπως έχουμε πει πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει τη περιφερειακή ασφάλεια, ευημερία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για την εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Αυξάνουμε επίσης την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Μέσω μιας ενεργητικής αμερικανικής διπλωματίας και σε στενό συντονισμό με την ΕΕ υποστηρίξαμε τους οραματιστές ηγέτες πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ στη προσπάθεια επίτευξης μιας πιθανόν ιστορικής συμφωνίας στην ονοματολογική διαφωνία», υποστήριξε ο Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ