ΚΟΣΜΟΣ

Πώς μια τσίχλα κι ένα μπουκάλι νερό οδήγησαν στην εξιχνίαση εγκλήματος μετά από 25 χρόνια

Πώς μια τσίχλα κι ένα μπουκάλι νερό οδήγησαν στην εξιχνίαση εγκλήματος μετά από 25 χρόνια
CNNi

Η αστυνομία στο Lancaster της Πενσιλβανία προσπαθούσε εδώ και πάνω από 25 χρόνια να λύσει το γρίφο στην υπόθεση μίας νεαρής δασκάλας δημοτικού που δολοφονήθηκε το 1992. Πλέον, χάρη στη νέα τεχνολογία ανάλυσης γενετικού υλικού, οι αρχές πιστεύουν ότι ο ένοχος έχει βρεθεί.

Την περασμένη Δευτέρα ο Raymond Rowe, γνωστός και ως «DJ Freeze», συνελήφθη για τον βιασμό και την δολοφονία της, 25χρονης Christy Mirack, πριν από 25 χρόνια. Αν και δεν ήταν καν ανάμεσα στους υπόπτους που εξέταζαν οι αρχές για το στυγερό έγκλημα, οι εξελίξεις στον τομέα της γενετικής, οδήγησαν τους αστυνομικούς στα ίχνη του.

«Ο δολοφόνος ήταν ελεύθερος για περισσότερο καιρό απ’ ότι η Christy Mirack ήταν ζωντανή,» δήλωσε μετά τη σύλληψη σε συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας της κομητείας Lancaster, Craig Stedman. «Αυτή η υπόθεση είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Το άψυχο σώμα της Mirack ανακαλύφθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1992 από τον διευθυντή του σχολείου Rohrerstown Elementary όπου δίδασκε η νεαρή δασκάλα. Η 25χρονη βρισκόταν νεκρή στο πάτωμα του σπιτιού της, φορούσε ένα παλτό αλλά ήταν γυμνή από την μέση και κάτω ενώ είχε μελανιές και στο πρόσωπό της.

Φαίνεται ότι η κοπέλα δέχτηκε επίθεση καθώς πήγαινε στη δουλειά της, οπότε και ο δράστης την κακοποίησε σεξουαλικά, την έδειρε και την στραγγάλισε.

180626155101 raymond drowe christy mirack murder update trnd exlarge 169

Πηγή: CNNi

«Από την σκηνή του εγκλήματος φαίνεται ότι πάλεψε για την ζωή της,» είπε στη συνέντευξη τύπου ο Stedman.

Όταν ανακαλύφθηκε το έγκλημα το 1992, οι αρχές μπόρεσαν να συλλέξουν δείγμα από το σπέρμα του δράστη που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Όταν όμως το πέρασαν στο σύστημα της αστυνομίας, καμία βάση δεδομένων δεν έφερε αποτελέσματα.

Ο αδελφός της Mirack, Vince Mirack, δήλωσε πριν οκτώ χρόνια στο CNNi ότι «το όνειρο της ζωής της ήταν να γίνει δασκάλα.» Σύντομα αφού κατέκτησε το όνειρό της όμως, «η ζωή τής αφαιρέθηκε».

Παρότι η έρευνα δεν είχε αποτελέσματα, οι τοπικές αρχές συνέχισαν να απασχολούνται με αυτή την υπόθεση μέχρι που το 2016 ο φάκελος μετατέθηκε στον εισαγγελέα του Lancaster.

Μέχρι φέτος, η έρευνα φαινόταν να βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο, όταν το γραφείο του εισαγγελέα προσέλαβε την εταιρεία Parabon NanoLabs, η οποία ειδικεύεται στα τεστ γενετικού υλικού, για τα εξετάσει το δείγμα του υπόπτου.

Η εταιρεία αυτή χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία ώστε να συγκρίνει δείγματα DNA από μεγάλες δημόσιες βάσεις δεδομένων προκειμένου να βρει άτομα που είναι αρκετά παραπλήσια στο DNA τους ώστε να μπορούν να θεωρηθούν ως συγγενικά πρόσωπα του υπόπτου. Η μέθοδος αυτή έχει οδηγήσει στην επίλυση πολλών υποθέσεων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απίθανο να λυθούν, όπως αυτή του δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Stedman, «η Parabon που ήταν η τελευταία μας ελπίδα ήταν τελικά και η καλύτερή μας ελπίδα και μας οδήγησε στο σήμερα».

Χρησιμοποιώντας την βάση δεδομένων GEDmatch, η Parabon μπόρεσε να βρει συγγενικά πρόσωπα του Rowe. Η GEDmatch, όπως και άλλες βάσεις του είδους της, χρησιμοποιεί δείγματα που έχουν δοθεί αυτοβούλως από μέλη του κοινού.

Η υπόθεση όμως δεν έληξε εκεί. Αφού η Parabon, σε συνεργασία με τις αρχές, μπόρεσε να ταυτοποιήσει τον Rowe ως τον πιο πιθανό ύποπτο, οι αρχές έπρεπε να προσκομίσουν ένα δείγμα του DNA του ώστε να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους.

Έτσι και έγινε, καθώς μια ομάδα αστυνομικών παρακολούθησε τον Rowe και, κατά την διάρκεια εκδήλωσης όπου δούλευε ως DJ, τον είδαν να πίνει νερό και να μασάει τσίχλα. Οι αστυνομικοί συνέλεξαν τα δείγματα και τα συνέκριναν με αυτά που είχαν, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες τους.

Μετά την σύγκριση, η πιθανότητα να έχει κάνει λάθος η αστυνομία ήταν μηδαμινή. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός του πλανήτη είναι 7,6 δις, οι αστυνομικοί ένιωθαν αρκετά σίγουροι ότι ο Rowe ήταν πράγματι ο δράστης.

Παρότι οι αρχές συνέλαβαν τον Rowe, ο οποίος θα αντιμετωπίσει κατηγορίες και κρατείται προς το παρόν χωρίς την δυνατότητα εγγύησης, δεν γνωρίζουν ακόμα ποιο ήταν το κίνητρό του ή ποια ήταν η σχέση του με την Mirack.

180626132303 christy mirak 01 exlarge 169

Πηγή: CNNi

«Το θύμα στο έγκλημα αυτό ήταν τελείως αθώο. Είχε όλη της τη ζωή μπροστά της, είχε όνειρα, ήταν ένα καλό μέλος της κοινότητάς της, ήταν δασκάλα για μικρά παιδιά όταν η ζωή της τής στερήθηκε με βίαιο τρόπο,» δήλωσε ο Stedman, «η σύλληψη αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση».

A piece of chewing gum, a bottle of water and new DNA technology may have just solved a teacher's murder by Maya Eliahou and Justin Lear, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ