ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Αν δεν συμφωνήσουμε, θα υπάρξουν πραγματικά σκληρές προτάσεις για το προσφυγικό

Τουσκ: Αν δεν συμφωνήσουμε, θα υπάρξουν πραγματικά σκληρές προτάσεις για το προσφυγικό
Φωτογραφία Αρχείου TT News Agency/Erik Simander/via REUTERS

Μία δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους», είπε ο Τουσκ.

Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ»».

«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ», δήλωσε, ακόμη, ο Τουσκ.

«Για αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ