ΚΟΣΜΟΣ

Περιήγηση στα πιο «σύγχρονα» μουσεία της Νέας Υόρκης

Περιήγηση στα πιο «σύγχρονα» μουσεία της Νέας Υόρκης

Αναμφισβήτητα, τα περισσότερα μουσεία των Αμερικανών ζουν στο «σήμερα», όπως και ολόκληρη η Νέα Υόρκη. Το Moma, το Guggenheim και το Whitney είναι μία καλή αρχή για κάποιον που θέλει να γνωρίσει σε βάθος τη μοντέρνα και τη μεταμοντέρνα τέχνη, μέσα από εμβληματικά έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Pablo Picasso, του Monet, της Frida Kalo, του Marcel Duchamp, του Andy Warhol και του Roy Lichtenstein.

Whitney Museum of American Art

2 copy copy copy copy copy

Το επιβλητικό κτήριο από μπετόν, ατσάλι και γυαλί θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική του πριν ακόμη περιηγηθείτε στις συλλογές του. Σχεδιάστηκε από τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, που έχει σχεδιάσει επίσης το κτήριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα και στεγάζεται από το 2015 στις νέες φουτουριστικές εγκαταστάσεις του, ανάμεσα στον ποταμό Hudson και το πάρκο - πεζόδρομο High Line.

Η μόνιμη συλλογή καθώς και οι περιοδικές εκθέσεις, φιλοξενούν πίνακες, κολάζ, φωτογραφίες και άλλα έργα σημαντικών μεταμοντέρνων καλλιτεχνών, καθώς και νεότερων λιγότερο γνωστών εικαστικών. Από εκεί ξεκίνησαν καλλιτέχνες όπως ο Jasper Johns, ο Cy Twombly, η Cindy Sherman καθώς και πολλοί ακόμη πριν γίνουν ευρέως γνωστοί.

Άλλωστε, το Whitney είναι γνωστό για τη στήριξή του στους ανερχόμενους Αμερικανούς, καθώς η ιδρύτριά του Gertrude Vanderbilt Whitney, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία του ως «απάντηση» στο Μητροπολιτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που επικεντρώνονταν στον Ευρωπαϊκό μοντερνισμό και παραμελούσε την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή. Όταν το MET αρνήθηκε μία δωρεά της με έργα Αμερικανών καλλιτεχνών, που θεωρούνταν «κατώτερα» σε σχέση με αυτά των Ευρωπαίων.

Ακόμα και αν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα τη μεταμοντέρνα τέχνη, αξίζει να το επισκεφτείτε για να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του αλλά και να απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα της Νέας Υόρκης από τον τελευταίο του όροφο.

Guggenheim

3 copy copy copy

Ένα εξίσου εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό αριστούργημα που καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη πριν ακόμη εισέλθει στο εσωτερικό του. Σχεδιάστηκε από τον από τον Αμερικανό Frank Lloyd Wright και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα.

Εσωτερικά, τα έργα εκτίθενται κυκλικά από το κεντρικό επίπεδο μέχρι την κορυφή του κτηρίου, προσφέροντας μία διαφορετική εμπειρία θέασης στους επισκέπτες. Η διαμόρφωση του χώρου τους κάνει να αισθάνονται ότι το μέρος αλλάζει διαρκώς και να παρατηρούν τα έργα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, από κοντά αλλά και από απόσταση, έχοντας έτσι μία σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα. Έτσι, το μουσείο επιλέγει μία μοναδική παρουσίαση των έργων μοντέρνας τέχνης, επιτρέποντας στους επισκέπτες να κινούνται διαρκώς στον χώρο.

Τα τελευταία χρόνια, οι καλλιτέχνες και οι designers προσθέτουν τη δική τους σφραγίδα στο αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Wright, καθώς έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν, προτείνοντας και υλοποιώντας τις δικές τους ιδέες να μεταμορφώσουν τη ροτόντα. Έτσι, συχνά αποτελεί τη βάση για εντυπωσιακές εικαστικές εγκαταστάσεις.

MOMA

4 copy copy

Για αρκετούς θεωρείται το σημαντικότερο μουσείο μοντέρνας τέχνης και στις αίθουσές του έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα και ανατρεπτικά αριστουργήματα των μεγαλύτερων σύγχρονων εικαστικών. Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου κοσμούν τους τοίχους του εξαώροφου κτηρίου στο κέντρο του Μανχάταν.

Η ιστορία του ξεκινάει στο 1929 στο κτήριο Heckscher, όταν τρεις προοδευτικές γυναίκες, η Aldrich Rockefeller, η Lillie P. Bliss και η Mary Quinn Sullivan αποφάσισαν να προκαλέσουν τις συντηρητικές πρακτικές των παραδοσιακών μουσείων και να καινοτομήσουν ιδρύοντας έναν χώρο που θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένος στη μοντέρνα τέχνη. Έτσι, έμειναν στην ιστορίας ως «the Ladies», «the daring ladies» και «the adamantine ladies».

Σήμερα, το Μουσείο κατέχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές μοντέρνας τέχνης, με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών όπως του Pablo Picasso, του Henri Matisse, του Vincent van Gogh, του Cézanne, του Salvador Dali και του Jackson Pollock. Παράλληλα, οι περιοδικές εκθέσεις του εναλλάσσονται τακτικά και καταφέρνουν να προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Στο Moma στεγάζεται επίσης το βραβευμένο εστιατόριο The Modern, που διευθύνεται από τον σεφ Gabriel Kreuther.

Αν αγαπάτε ιδιαίτερα τη μεταμοντέρνα τέχνη, περιηγηθείτε στη γειτονιά του Chelsea, που είναι γεμάτη με μικρές και μεγαλύτερες γκαλερί, για αυτό και αποτελεί ιδανικό σημείο για φιλότεχνους, ανερχόμενους καλλιτέχνες, κριτικούς και συλλέκτες. Εκεί, διοργανώνονται επίσης gallery walks που περιλαμβάνουν στάσεις σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους, όπως η Gagosian Gallery, Mary Boone Gallery και η Casey Kaplan, που συγκεντρώνουν έργα ανερχόμενων καλλιτεχνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ