ΚΟΣΜΟΣ

Ζεεχόφερ: Δεν θα αφήσω την Μέρκελ να με απολύσει, είναι καγκελάριος χάρη σε μένα

Ζεεχόφερ: Δεν θα αφήσω την Μέρκελ να με απολύσει, είναι καγκελάριος χάρη σε μένα
REUTERS/Michaela Rehle

«Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια καγκελάριος η οποία είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους της αντιπαράθεσης λίγη ώρα πριν από την συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποτίθεται ότι θα αποτελούσε την ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών τους.

«Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ την Sueddeutsche Zeitung και διερωτήθηκε: «Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;».

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος και η Μέρκελ είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχείρησε να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης. «Η Ένωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε κατά την κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των δύο κομμάτων, η οποία διήρκεσε μόλις μισή ώρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ φαίνεται ότι ο κ. Ζεεχόφερ χάνει σταδιακά την στήριξη των στελεχών του ίδιου του κόμματός του. «Δεν μπορούσα να δεχτώ την νύχτα την παραίτηση (σ.σ. του Χορστ Ζεεχόφερ), χωρίς μια συνάντηση κορυφής. Θέλουμε σήμερα να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα από κοινού», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ενώ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι ο κ. Ζεεχόφερ αιφνιδίασε τους πάντες όταν δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και τόνισε:

Είμαστε πρόθυμοι για συμβιβασμό. Πρέπει κανείς να είναι έτσι στην πολιτική. Για μας δεν υπάρχει δρόμος εκτός της κυβέρνησης ή διάλυσης της συνεργασίας με το CDU.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον κ. Ζεεχόφερ και το κόμμα του, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της CSU, το 49% τάσσεται υπέρ της καγκελαρίου Μέρκελ και το 48% υπέρ του υπουργού Εσωτερικών.

Επιπλέον, το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως η κυρία Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Χορστ Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ