ΚΟΣΜΟΣ

Η επιτυχία της Λεπέν στη νέα... τρικομματική Γαλλία

Η επιτυχία της Λεπέν στη νέα... τρικομματική Γαλλία
REUTERS/Pascal Rossignol

Με ένα ντε φάκτο τρικομματικό πλέον σύστημα στην πολιτική της ζωή ξύπνησε τη Δευτέρα η Γαλλία μετά την εμφατική επικράτηση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στο χθεσινό πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στη χώρα.

Η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών του Νικολά Σαρκοζί αλλά και των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες και να αποτρέψουν την άνοδο του κόμματος της Μαρίν Λεπέν έπεσε στο κενό καθώς η μεν επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έλαβε 40,6% στην περιφέρεια Νορ-Πα ντε Καλέ-Πικαρδία, βορειοδυτικά, η δε ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν στην περιφέρεια «PACA» όπως είναι τα αρχικά της περιφέρειας Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, συγκέντρωσε το 41,67% των ψήφων.

Οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν υποδέχθηκαν τη νίκη της στην εκλογική της περιφέρεια Νορ Πα Ντε Καλε με πανηγυρισμούς και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, ενώ ενδεικτικό της επιτυχίας του είναι και το γεγονός ότι εξασφάλισε την πρωτιά σε 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην ακροδεξιά να είναι παρούσα σε όλες τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο, αφού έχει συγκεντρώσει παντού πάνω από το 10%, επιτρέποντας στην Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει ότι το EM είναι πλέον "το πρώτο κόμμα".

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου των Εσωτερικών φέρνουν το Εθνικό Μέτωπο να επικρατεί με ποσοστό κατά μέσο όρο 28,42%, τους Ρεπουμπλικανούς του Νικολά Σαρκοζί να έπονται με 27% και τους Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ με 22,7%.

Η κατάσταση αυτή, πάντως, θυμίζει -ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2017- τις προεδρικές του Απριλίου - Μαΐου του 2002, όπου ο Ζαν-Μαρί Λεπέν (Jean-Marie Le Pen) κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο εις βάρος του Σοσιαλιστή υποψηφίου Λιονέλ Ζοσπέν (Lionel Jospin), με τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων να αναδεικνύει για δεύτερη συνεχή φορά πρόεδρο τον Ζακ Σιράκ (Jacques Chirac) με 82%.

Αναφορικά με το προφίλ των εκλογέων το σημαντικό που έδειξαν οι χθεσινές εκλογές είναι ότι το Εθνικό Μέτωπο (ΕΜ) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα για τους νέους που ψήφισαν.

Ο Ετιέν Μερσιέ της εταιρείας Ipsos, διευκρινίζει ότι πρόκειται για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών που λόγω της μεγάλης αποχής αποτελούν το 1/3 του συνόλου. Οι αναλυτές μάλιστα αναγνωρίζουν ότι μέσω των νέων η Μαρίν Λεπέν «προετοιμάζει το μέλλον».

Οι πιο ηλικιωμένοι -άνω των 65 ετών- αντιστέκονται πιο πολύ στην ψήφο Λεπέν και προτίμησαν για ακόμα μια φορά τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί (38%) και κατόπιν τους Σοσιαλιστές (24%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ