Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτςκαι ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είπαν σήμερα ακόμη ένα «όχι» στη συμφωνία που κατέληξε ο κυβερνητικός σχηματισμός της Γερμανίας για την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουρτς παρέπεμψε στις σχετικές διαβεβαιώσεις που του έδωσε κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Βιέννη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ότι το Βερολίνο δεν θα απωθήσει πρόσφυγες στην Αυστρία, για τους οποίους η ίδια δεν είναι αρμόδια και επιπλέον η αυστριακή κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της χώρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Στράχε τόνισε πως στη συμφωνία των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων στη Γερμανία αναφέρεται με «πολλή σαφήνεια» ότι θα αναζητηθούν συμφωνίες με άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ και πως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ήδη το βράδυ της Τρίτης, 3 Ιουλίου, σε μία έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο κ. Κουρτς, ο κ. Στράχε και ο προερχόμενος από τους Ελευθέρους Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, είχαν αποσαφηνίσει ότι η Αυστρία δεν θέλει να αποδεχθεί συμφωνίες σε βάρος της.

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση «σίγουρα δεν είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνίες που είναι σε βάρος της Αυστρίας» σημείωσε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι θέλει να αναμένει τι πραγματικά θα πράξει η Γερμανία, ενώ, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, επισήμανε πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη για όλες τις περιστάσεις.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντικαγκελάριου, ο οποίος διευκρίνισε πως «είναι αυτονόητο ότι δεν θα υποστηριχθεί και ούτε θα συναφθεί καμία συμφωνία σε βάρος της Αυστρίας», ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Κικλ υπογράμμισε πως «δεν θα επιτραπεί τίποτε από το οποίο προκύπτει ζημία για την Αυστρία».

Υπονοώντας σαφώς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Κικλ διατεινόταν πως «η Αυστρία δεν επιτρέπεται να σηκώσει ακόμη περισσότερο βάρος από το κληροδότημα μίας λανθασμένης πολιτικής του καλωσορίσματος, που συνδέεται στην Ευρώπη με συγκεκριμένα ονόματα».

2018 07 05T130932Z 1823599522 RC14C32D0A30 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS AUSTRIA

Πηγή: Reuters

Μετά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Χορστ Ζεεχόφερ, ανακοίνωσαν πως η Γερμανία και η Αυστρία θέλουν να κλείσουν την αποκαλούμενη «Νότια Διαδρομή» για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, την ερχόμενη εβδομάδα και σε προετοιμασία της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αυστριακή πόλη Ίνσμπρουκ (11-13 Ιουλίου) -στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί η Αυστρία στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου -θα υπάρξει μία συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, στόχος είναι να περιοριστεί η μεταναστευτική πίεση μέσω της Μεσογείου, ενώ ο κ. Ζεεχόφερ έκανε λόγο για «πλήρες κλείσιμο» της «Νότιας Διαδρομής», σημειώνοντας ότι στο Ίνσμπρουκ προτίθεται να συζητήσει με τους ομολόγους του για εκείνα που πρέπει να γίνουν από κοινού για το κλείσιμο της Διαδρομής.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, πρόκειται για τόσο περίπλοκες συζητήσεις, ώστε στο τέλος τα κεντρικά σημεία των συμφωνιών θα πρέπει να τεθούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως η καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!