ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Οι κυρώσεις στη Β. Κορέα θα διατηρηθούν έως την αποπυρηνικοποίηση

Πομπέο: Οι κυρώσεις στη Β. Κορέα θα διατηρηθούν έως την αποπυρηνικοποίηση
Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε από το Τόκιο πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγιάνγκ θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την «πλήρη και πλήρως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ο Πομπέο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος συνάντησής του με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί σταθμό στην ιαπωνική πρωτεύουσα έπειτα από μια επίσκεψη δύο ημερών στην Πιονγιάνγκ, επέμεινε στη σημασία του ελέγχου της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, πρόκειται για «αποπυρηνικοποίηση με την ευρεία έννοια», που περιλαμβάνει όλη την γκάμα των όπλων, και «οι Βορειοκορεάτες το καταλαβαίνουν αυτό, δεν το αμφισβήτησαν», δήλωσε.

«Θα υπάρξει επαλήθευση σχετικά με την πλήρη αποπυρηνικοποίηση, αυτό το έχουν δεχθεί και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν», πρόσθεσε.

Ο Πομπέο φάνηκε ήρεμος, παρόλο που η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε «γκανγκστερικές» μεθόδους τον τρόπο που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται τον πυρηνικό αφοπλισμό.

«Ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ πιστεύουμε πως αυτές οι προσπάθειες για την ειρήνη αξίζουν τον κόπο», υπογράμμισε ακόμη.

Σημειώνεται πως όπως μετέδωσε το βορειοκορετατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, Βορειοκορεάτης αξιωματούχος κατηγόρησε την αμερικανική αντιπροσωπεία ότι επιμένει σε μονομερή, πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

«Περιμέναμε ότι η αμερικανική πλευρά θα έρθει με μια εποικοδομητική ιδέα, πιστεύοντας ότι θα πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα», ανέφερε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε:

Αλλά έπειτα από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου, η εμπιστοσύνη μεταξύ της χώρας μας και των Ηνωμένων Πολιτειών περνάει σε μια επικίνδυνη φάση, κατά την οποία η αποφασιστικότητά μας για αποπυρηνικοποίηση, η οποία είναι σταθερή, μπορεί να αλλάξει.

Ο «γρηγορότερος τρόπος» για την επίτευξη μιας κορεατικής χερσονήσου χωρίς πυρηνικά θα ήταν μέσω μιας σταδιακής προσέγγισης, με την οποία και οι δύο πλευρές θα έκαναν βήματα ταυτόχρονα, σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ