ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Ολοκληρώθηκε το «θαύμα» της διάσωσης-Σώοι οι 13 εγκλωβισμένοι

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Ολοκληρώθηκε το «θαύμα» της διάσωσης-Σώοι οι 13 εγκλωβισμένοι
EPA/CHIANG RAI PR OFFICE HANDOUT

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη, κι έπειτα από τρία στάδια, η... μαραθώνια επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών και του προπονητή τους, που είχαν εγκλωβιστεί από τις 23 Ιουνίου σε μια δαιδαλώδη σπηλιά στη βόρεια Ταϊλάνδη. Τελευταίος βγήκε από τη σπηλιά ο προπονητής, με τη βοήθεια των δυτών, οι οποίοι κατάφεραν παρά τις μεγάλες δυσκολίες που είχε η συγκεκριμένη επιχείρηση, να την φέρουν σε πέρας. Μέσα στο σπήλαιο παραμένουν τρεις δύτες κι ένας γιατρός. 

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Κυριακή, με το τρίτο σκέλος της να ολοκληρώνεται την Τρίτη. Κάθε μέρα, μια ομάδα έμπειρων δυτών έμπαινε μέσα στους πλημμυρισμένους λαβυρίνθους της σπηλιάς και οδηγούσε με ασφάλεια έξω απ' αυτήν ένα ένα τα παιδιά.

Την Κυριακή διασώθηκαν τέσσερα παιδιά, άλλα τόσα βγήκαν εκτός σπηλιάς τη Δευτέρα και την Τρίτη ολοκληρώθηκε η επιχείρηση με τη διάσωση των τελευταίων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή τους.

Έξω από το σπήλαιο, ήταν συγκεντρωμένοι οι γονείς και των 12 παιδιών, που είχαν συμφωνήσει, σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλοσυμπαράστασης, να μην αποχωρήσουν αν δεν βεβαιωθούν ότι όλα τα αγόρια θα επιστρέψουν ασφαλή στα σπίτια τους.

Η διεθνής αποστολή διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, μπήκαν σήμερα για τρίτη μέρα στον λαβύρινθο των πλημμυρισμένων σπηλαίων για να απεγκλωβίσουν τα εναπομείναντα παιδιά και τον προπονητή τους, κι έπειτα από πολύωρες προσπάθειες τα κατάφεραν.

Τα παιδιά και ο προπονητής θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο της περιοχής, ενώ τα 8 που βγήκαν πρώτα από τη σπηλιά είναι καλά στην υγεία τους, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο Τζεσάντα Τσοκενταμρονγκσούκ, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Ταϊλάνδη σπήλαιο: Έτοιμοι να συνδράμουν στη διάσωση ο Ίλον Μασκ και το μίνι υποβρύχιό του

Ένα δεύτερο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και επετράπη μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι να έλθουν σε άμεση επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα.

Ταϊλάνδη:Πρώτη συνάντηση των διασωθέντων με τους γονείς

Ο εφιάλτης για οκτώ από τα 12 παιδιά, που εγκλωβίστηκαν μαζί με τον προπονητή τους, σε έναν λαβύρινθο σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη, τελείωσε και πλέον οι διασωθέντες, βρίσκονται ασφαλείς σε νοσοκομείο της περιοχής.

Τα οκτώ παιδιά που σώθηκαν πρώτα, νοσηλεύονται σε μια απομονωμένη πτέρυγα, μέχρι να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια μόλυνση βακτηριακής φύσεως, όμως είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι οποίοι σημείωσαν πως δεν έχουν πυρετό, αλλά έχουν αρκετή διάθεση για κουβέντα.

asas

Πηγή: Reuters

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα υποβάλλει σε μια σειρά από εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα δείξουν αν κάποια από τα παιδιά έχουν μολυνθεί από βακτήρια που υπάρχουν στο περιβάλλον των σπηλαίων και μπορούν να είναι μεταδοτικά.

Ο μεγαλύτερος φόβος των γιατρών είναι τα παιδιά να έχουν προσβληθεί από την λεγόμενη νόσο των σπηλαίων, που προκαλείται από την εισπνοή σπόρων μύκητα, που υπάρχει στις εκκρίσεις των νυχτερίδων, που ζουν μέσα σε σπηλιές. Τα συμπτώματά της είναι πυρετός και βήχας, ενώ κάποιες φορές μπορεί να επηρεάσει και το αναπνευστικό σύστημα.

Πληροφορίες του CNNi αναφέρουν πως ένα από τα παιδιά έχει λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ ένα άλλο είχε χαμηλούς καρδιακούς παλμούς, όμως η κατάσταση και των δύο βελτιώνεται. Και τα οκτώ φορούν γυαλιά ηλίου, προκειμένου να προστατευθούν τα μάτια τους, δεδομένου ότι πέρασαν πολλές μέρες σε βαθύ σκοτάδι.

Τα τέσσερα αγόρια που διασώθηκαν πρώτα την Κυριακή, είχαν την ευκαιρία να δουν ξανά τους γονείς τους, που τα επισκέφθηκαν για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά τους, ωστόσο να έχουν τη δυνατότητα να τα αγκαλιάσουν και να τα φιλήσουν. Η συνάντησή τους, έπειτα από τις 15μέρες αγωνίας, έγινε με ένα τζάμι να τους χωρίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ