ΚΟΣΜΟΣ

«Χέρι-χέρι» το Παρίσι με το Βερολίνο απέναντι στις εμπορικές εντάσεις

«Χέρι-χέρι» το Παρίσι με το Βερολίνο απέναντι στις εμπορικές εντάσεις
REUTERS/ file photo

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ και ο Γερμανός ομόλογός του, Πέτερ Αλτμάιερ διαβεβαίωσαν σήμερα ότι θέλουν να προχωρήσουν «χέρι-χέρι» απέναντι στις ολοένα κι εντεινόμενες εμπορικές διαμάχες παγκοσμίως.

«Η Γερμανία και η Γαλλία πάντα προχωρούσαν χέρι-χέρι, στο θέμα του διεθνούς εμπορίου, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα συνεχίσουν να προχωράνε χέρι-χέρι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» δήλωσε ο Λεμέρ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο του.

«Ανησυχούμε για τις αμερικανικές αποφάσεις στο θέμα του εμπορίου. Θεωρούμε ότι η αύξηση των δασμών που αποφάσισε η αμερικανική κυβέρνηση είναι αδικαιολόγητη και αναίτια» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την καλύτερη απάντηση: μια απάντηση σθεναρή, μετρημένη και μια απάντηση ενιαία».

«Όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, εκτιμάμε, μαζί με τον Πέτερ Αλτμάιερ ότι η ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να παραμείνει ενιαία και σθεναρή. Κανένας δεν θα διχάσει τη Γαλλία και τη Γερμανία και κανείς δεν θα διχάσει τα ευρωπαϊκά κράτη» συνέχισε ο ίδιος.

Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει «ένας αριθμό δυσκολιών προς διευθέτηση στο θέμα του εμπορίου» όπως «το ζήτημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας χάλυβα και αλουμινίου» ο Λεμέρ δήλωσε έτοιμος, με τον Γερμανό ομόλογό του, να εργαστούν με τους «Αμερικανούς φίλους» τους, όμως «όχι με το πιστόλι στον κρόταφο».

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε, εφόσον είναι δυνατόν, έναν εμπορικό πόλεμο, διότι στο τέλος ενός τέτοιου πολέμου δεν θα υπάρξει νικητής, μονάχα θύματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και σε παγκόσμιο επίπεδο» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ