ΚΟΣΜΟΣ

ΕΔΑΔ: Καταδικάζει τη Ρωσία για την υπόθεση Πολιτκόφσκαγια και γι' αυτή των Pussy Riot

ΕΔΑΔ: Καταδικάζει τη Ρωσία για την υπόθεση Πολιτκόφσκαγια και γι' αυτή των Pussy Riot
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία επειδή «δεν έθεσε σε εφαρμογή κατάλληλα μέτρα έρευνας προκειμένου να προσδιορίσει την ταυτότητα του ή των εντολέων της δολοφονίας» της Ρωσίδας δημοσιογράφου, Άννα Πολιτκόφσκαγια το 2006.

«Το (ρωσικό) κράτος απέτυχε στις υποχρεώσεις τις σχετικές με την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της έρευνας που όφειλε να διενεργήσει βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», υπογραμμίζει σε μια ανακοίνωση το ΕΔΑΔ.

Το ΕΔΑΔ έκρινε επίσης πως η Ρωσία διέπραξε «πολλαπλές παραβιάσεις» καταδικάζοντας σε ποινές φυλάκισης τρία μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, το οποίο έπαιξε ένα τραγούδι εναντίον του Πούτιν στον καθεδρικό ναό της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2012.

Στην φυλακή οι Pussy Riots που εισέβαλαν στον τελικό του Μουντιάλ

Οι ενάγουσες, Μαρία Αλεξίνα, Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, Εκατερίνα Σαμούτσεβιτς, υπέστησαν κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της δίκης τους, έκρινε το ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε επίσης τη Μόσχα για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

2018 07 16T201306Z 1358743792 UP1EE7G1K5THL RTRMADP 3 SOCCER WORLDCUP FINAL PITCH INVASION


Πηγή: REUTERS/Sergei Karpukhin

Τα τρία μέλη του συγκροτήματος είχαν καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2012 σε φυλάκιση δύο ετών κυρίως «για χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ