ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρό μήνυμα Ν.Αναστασιάδη για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή

Ηχηρό μήνυμα Ν.Αναστασιάδη για τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή
EPA/SIMELA PANTZARTZI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν θέλουμε παρουσία στρατού, διότι δεν κινδυνεύουμε από πουθενά, διότι είμαστε φίλοι με όλες τις γειτονικές χώρες, διότι έχουμε αναπτύξει δεσμούς ισχυρότατους όσο ποτέ προηγουμένως».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, με αφορμή τη συμπλήρωση συμπλήρωσης, σήμερα, 44 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος πρόεδρος σε ομιλία, χθες βράδυ, εξέφρασε την απόλυτη βούληση να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, αλλά κατέστησε σαφές ότι αναφέρεται σε μια λύση που δεν θα αφήνει τα ψήγματα της αδικίας που έχει αφήσει η Συμφωνία Λονδίνου - Ζυρίχης. Διότι, επεσήμανε, «η συμφωνία, που θα είναι βασισμένη στην αδικία, θα είναι και καταδικασμένη να καταρρεύσει».

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε: «αυτό που θέλω να μεταφέρω σαν μήνυμα είναι πως αυτά που διεκδικήσαμε και διεκδικούμε, προκειμένου να επιτευχθεί λύση βιώσιμη, λειτουργική, και δημιουργία ενός κανονικού κράτους, είναι κάτι που δεν συζητείται και δεν παζαρεύεται».

Σήμερα, στις 05.30 το πρωί, ώρα κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στις ακτές της Κερύνειας, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου.

Παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη θα ψαλεί στο Τύμβο Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Βαρεμένος.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, παρόμοιο με εκείνο , το οποίο με κωδική ονομασία «Νίκη-4» καταρρίφθηκε το 1974 από λάθος της κυπριακής αεράμυνας. Τέσσερις αεροπόροι και 27 καταδρομείς από την Ελλάδα, εκτός από έναν, βρήκαν τραγικό θάνατο.

Εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 θα γίνει απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο με ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοινώσεις για τη σημερινή μαύρη επέτειο, κόμματα και οργανώσεις αποτίουν φόρο τιμής σε όσους έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή.

Επισημαίνουν παράλληλα την υποχρέωση όλων για ενότητα στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Επίσης, τα κόμματα καταδικάζουν για ακόμα μια φορά την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και αναφέρουν ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση, που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ