ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Αποκαλυπτήρια του Νοράτλας προς τιμήν των νεκρών της συντριβής του 1974

Κύπρος: Αποκαλυπτήρια του Νοράτλας προς τιμήν των νεκρών της συντριβής του 1974
EPA/KATIA CHRISTODOULOU/ΑΠΕ-ΜΠΕ

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια  του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου Νοράτλας, ανήμερα της συμπλήρωσης 44 ετών από την τουρκική εισβολή.

Το αεροσκάφος είναι παρόμοιο με το μοιραίο Νοράτλας που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974.

Η Κύπρος τιμά τους Έλληνες που σκοτώθηκαν στην συντριβή, τοποθετώντας το αεροσκάφος στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στο χώρο όπου κατέπεσε το Νοράτλας που συμμετείχε στην επιχείρηση ΝΙΚΗ 4.

Εντός τους αεροσκάφους έχουν τοποθετηθεί αντικείμενα που βρέθηκαν στην εκταφή του καταρριφθέντος Νοράτλας, που οδήγησε στον θάνατο 4 αεροπόρους και 27 καταδρομείς από την Ελλάδα, που συμμετείχαν σε μυστική αποστολή με την ονομασία «Νίκη».

Από τη συντριβή επιβίωσε ένας καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Οι 16 καταδρομείς εκσφενδονίστηκαν εκτός αεροσκάφους και οι σοροί τους περισυνελέγησαν και τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι υπόλοιποι 16, των οποίων οι σοροί δεν είχαν εντοπιστεί τότε, ήταν σφηνωμένοι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους και τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του.

Τα λείψανα 13 εξ αυτών εντοπίστηκαν κατά την εκταφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ταυτοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στις οικογένειες τους. Τα λείψανα των υπολοίπων δεν έχουν εντοπιστεί.

Παρόντες στη τελετ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ήταν, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμένος, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γεώργιος Βαρεμένος, εκπρόσωποι συνδέσμων αγωνιστών από την Ελλάδα και μέλη των πληρωμάτων από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ