Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε δύο θανάτους σε δρόμο της ελληνικής συνοικίας του Τορόντο, ενός κοριτσιού 10 ετών και μιας νεαρής γυναίκας 18 ετών, και τον τραυματισμό άλλων 13 ανθρώπων την Κυριακή στο Τορόντο, ανέφερε σήμερα το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης, AMAQ.

Το AMAQ ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους» ο οποίος ανταποκρίθηκε «στις εκκλήσεις για στοχοθέτηση πολιτών των χωρών του (διεθνούς) συνασπισμού» (κατά των τζιχαντιστών).

Την Κυριακή το βράδυ στο Τορόντο μια νεαρή γυναίκα 18 ετών και ένα κορίτσι 10 ετών σκοτώθηκαν και άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν --μερικοί από τους οποίους σοβαρά-- από έναν ένοπλο 29χρονο, που αναγνωρίστηκε ως ο Φάιζαλ Χουσάιν, κάτοικος της πόλης.

Ο επιτιθέμενος πυροβόλησε αδιακρίτως εναντίον των πεζών που περπατούσαν σε έναν γεμάτο κόσμο δρόμο της ελληνικής συνοικίας της πόλης, προτού θέσει στο στόχαστρο εστιατόρια γεμάτα κόσμο.

Καναδάς: 29 ετών ο δράστης της επίθεσης στην ελληνική συνοικία του Τορόντο

Η αστυνομία, που έσπευσε στο σημείο, πυροβόλησε τον άνδρα ο οποίος βρέθηκε νεκρός λίγο αργότερα σε ένα δρομάκι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με την οικογένεια του δράστη των πυροβολισμών, ο τελευταίος υπέφερε από παιδί «από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας» τα οποία δεν είχε ποτέ μπορέσει να ξεπεράσει παρότι έπαιρνε φάρμακα και υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Τον Δεκέμβριο, οι καναδικές αρχές είχαν δηλώσει πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή «βίαιων εξτρεμιστικών επιθέσεων» κυρίως από προερχόμενους από ή συμπαθούντες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Οι κυριότερες απειλές προέρχονται από μια βίαιη ισλαμιστική ιδεολογία τρομοκρατικών ομάδων», όπως το Ισλαμικού Κράτους καη η Αλ Κάιντα, που προσκαλούν στη «διάπραξη επιθέσεων στον Καναδά», ανέφερε τότε η επίσημη έκθεση «για την τρομοκρατική απειλή στον Καναδά».

Από την αρχή της χρονιάς έως τα μέσα Ιουλίου, στο Τορόντο καταγράφηκαν 220 επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 27 ανθρώπους, έναντι 196 ανταλλαγών πυρών και 17 θανάτων όλο το 2017, κατά επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Αντιμέτωπη με αυτή την αύξηση της βίας με πυροβόλα όπλα, που οφείλεται κυρίως στις συμμορίες, η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ένα σχέδιο που προβλέπει ενισχύσεις με επιπλέον 200 αστυνομικούς.

«Αίμα παντού»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την ελληνική συνοικία του Τορόντο

Διαβάστε επίσης