ΚΟΣΜΟΣ

Ποιας χώρας 4 εκατομμύρια πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την υπηκοότητά τους

Ποιας χώρας 4 εκατομμύρια πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την υπηκοότητά τους
EPA/WALLACE WOON/φωτογραφία αρχείου

Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιρέθηκαν από έναν κατάλογο με τους πολίτες του κρατιδίου Άσαμ της Ινδίας, καθώς δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγκυρα έγγραφα για να αποδείξουν την υπηκοότητά τους, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες για το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων.

Στον Εθνικό Κατάλογο Πολιτών (NRC) περιλαμβάνονται όλοι οι Ινδοί που μπορούν να αποδείξουν ότι έφτασαν στη χώρα ως τις 24 Μαρτίου 1971, όταν δημιουργήθηκε το Μπανγκλαντές.

Οι ινδικές αρχές τονίζουν ότι στόχος της διαδικασίας είναι να εκδιωχθούν από τη χώρα χιλιάδες παράτυποι μετανάστες από το Μπανγλαντές, όμως έχει προκαλέσει φόβους ότι θα ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των μειονοτήτων στο κρατίδιο Άσαμ.

Τα μέτρα ασφαλείας στο κρατίδιο αυτό, που συνορεύει με το Μπανγκλαντές, έχουν ενισχυθεί καθώς χιλιάδες μουσουλμάνοι που μιλούν μπενγκάλι ανησυχούν ότι θα σταλούν σε κέντρα κράτησης ή θα απελαθούν.

Ινδοί αξιωματούχοι ωστόσο τονίζουν ότι κανείς δεν θα απελαθεί αμέσως, καθώς όλοι θα μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποδείξουν ότι δεν είναι παράτυποι μετανάστες, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια οικογένειες θα ζουν εν αναμονή της τελικής απόφασης για το νομικό τους καθεστώς.

Το πλούσιο σε τσάι κρατίδιο Άσαμ είναι εδώ και χρόνια θέατρο κοινωνικών και εθνοτικών εντάσεων με τους ντόπιους να διαμαρτύρονται κατά των παράτυπων μεταναστών, έχοντας πλέον στο πλευρό τους τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και την κυβέρνησή του.

Το 1983 δεκάδες άνθρωποι κυνηγήθηκαν και σκοτώθηκαν από συμμορίες με ματσέτες που προσπαθούσαν να εκδιώξουν τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από το Μπανγκλαντές για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ινδία στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές από το Πακιστάν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι περισσότεροι έμειναν στο Άσαμ, το οποίο μοιράζεται σύνορα 270 χιλιομέτρων με το Μπανγκλαντές.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για να περιληφθούν στον Εθνικό Κατάλογο Πολιτών και 4.007.707 εξαιρέθηκαν από αυτόν, σύμφωνα με τον Ινδό αξιωματούχο που επέβλεψε την απογραφή του πληθυσμού, τον Σαϊλές.

Για να αναγνωριστούν Ινδοί πολίτες όλοι οι κάτοικοι του Άσαμ έπρεπε να διαθέτουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι οικογένειές τους ζουν στη χώρα πριν τις 24 Μαρτίου 1971.

Το Άσαμ είναι το μοναδικό κρατίδιο της Ινδίας που κατήρτισε κατάλογο πολιτών.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τη διαδικασία αυτή, εκτιμώντας ότι θυμίζει την τραγική τύχη των Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι η μεγαλύτερη κοινότητα απάτριδων παγκοσμίως αφού οι αρχές της Μιανμάρ τους αφαίρεσαν την υπηκοότητα το 1982.

Η οργάνωση Avaaz εκτίμησε ότι η διαδικασία άσκησης έφεσης είναι ανεπαρκής και ότι οι άνθρωποι που έχασαν την ινδική υπηκοότητα δεν θα έχουν επαρκή χρόνο για να υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ