ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Φυλακισμένος δημοσιογράφος του Reuters αρνείται ότι έλαβε απόρρητα έγγραφα

Μιανμάρ: Φυλακισμένος δημοσιογράφος του Reuters αρνείται ότι έλαβε απόρρητα έγγραφα
REUTERS / STRINGER

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινή γνώμη τη δίκη των δύο δημοσιογράφων του Reuters, η οποία διεξάγεται στη Μιανμάρ, καθώς σήμερα ο ένας από αυτούς κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι πληροφορίες από τα έγγραφα που βρήκε η αστυνομία στο κινητό του τηλέφωνο είχαν ήδη δημοσιευτεί και δεν ήταν απόρρητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, o 28χρονος δημοσιογράφος Κιο-Σοε-Ο υποστήριξε ότι δεν ξέρει πώς τα συγκεκριμένα έγγραφα βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο έτερος δημοσιογράφος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, ο 32χρονος Γουα Λόουν, αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 14 ετών, επειδή παραβίασαν το Νόμο περί Επισήμων Μυστικών που είχε εκδώσει η Μιανμάρ κατά την εποχή της αποικιοκρατίας.

Και οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι αστυνομικοί ήταν εκείνοι που τους παγίδεψαν, βάζοντας τα συγκεκριμένα απόρρητα έγγραφα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Σημειώνεται πως τόσο ο Κιο-Σοε-Ο όσο και ο ο Γουά Λόουν κατά τη στιγμή της σύλληψής τους το Δεκέμβριο του 2017, ερευνούσαν τη δολοφονία δέκα μουσουλμάνων Ροχίνγκια σε ένα χωριό της Ρακχίν, στη Μιανμάρ.

Οι δολοφονίες είχαν λάβει χώρα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης που εξαπέλυσαν δυνάμεις του στρατού. Κατά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, περισσότεροι από 700.000 αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο Μπαγκλαντές.

Η δίκη των δύο δημοσιογράφων στη Μιανμάρ έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και θεωρείται ως μια δοκιμασία για το εάν και κατά πόσο λειτουργούν η ελευθερία του Τύπου και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις σε αυτή την αναδυόμενη δημοκρατία.

Ο δικαστής Γιε Λγουίν ανέβαλε τη δίκη για την επόμενη εβδομάδα, οπότε η υπεράσπιση αναμένεται να κλητεύσει μάρτυρες- «κλειδιά» ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ