ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Αναζωπυρώθηκε η φονική πυρκαγιά

Καλιφόρνια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Αναζωπυρώθηκε η φονική πυρκαγιά
REUTERS/Fred Greaves

Οι ισχυροί άνεμοι επέστρεψαν και προκάλεσαν την αναζωπύρωση της μεγάλης πυρκαγιάς χθες, βάζοντας φρένο στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που μάχονται εδώ και έντεκα ημέρες την πύρινη λαίλαπα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η πυρκαγιά έχει ήδη κατακάψει 508.000 τετραγωνικά μέτρα μιας ειδυλλιακής περιοχής βόρεια του Σακραμέντο και παραμένει η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη από τις 18 φωτιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια και από τις συνολικά 100 που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά από τρεις ημέρες όπου οι άνεμοι ήταν εξασθενημένοι, γεγονός που βοήθησε τους πυροσβέστες να σημειώσουν πρόοδο στην προσπάθειά τους να την ελέγξουν, ήρθε χθες η προειδοποίηση για μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης της πυρκαγιάς, εξαιτίας της ανόδου των μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε στις 23 Ιουλίου από όχημα που παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα και παραμένει εκτός ελέγχου.

Οι ισχυροί άνεμοι, η ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ήταν αρωγοί στην εξάπλωση της φωτιάς, η οποία κόστισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, κατέστρεψε 10.600 σπίτια και κατατάσσεται πλέον ως η έκτη πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν περισσότεροι από 4.300 πυροσβέστες. Χθες, 100 πυροσβέστες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να βοηθήσουν τους εξαντλημένους πυροσβέστες, που μάχονται στις πυρκαγιές τόσο της Καλιφόρνιας όσο και του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον.

Πηγή: Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ