ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Τουρκία καταδικάζουν την μεταγωγή του Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές

Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Τουρκία καταδικάζουν την μεταγωγή του Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές
REUTERS/Kevin Lamarque

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Τουρκία καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη μεταγωγή  του πολυισοβίτη και ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη»Δημήτρη Κουφοντίνα, στις αγροτικές φυλακές Βόλου.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, με ανάρτησή της στο twitter κατέκρινε την απόφαση των ελληνικών Αρχών για την μεταφορά του Κουφοντίνα.

«Αντιλαμβανόμαστε πως ο Έλληνας τρομοκράτης, Δημήτρης Κουφοντίνας, μεταφέρθηκε σε μια αγροτική φυλακή με χαλαρότερους περιορισμούς. Δολοφόνησε 11 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών και εμπνέει την επόμενη γενιά τρομοκρατών να ακολουθήσει τα χνάρια του. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις άδειες και οποιαδήποτε ελάφρυνση της ποινής του», έγραψε χαρακτηριστικά η Νάουερτ.

Τουρκία: Ασέβεια στους δολοφονημένους διπλωμάτες μας

Αλλά και η Τουρκία καταδίκασε τη μεταφορά Κουφοντίνα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή αποτελεί «ασέβεια στους δολοφονημένους -Τούρκους- διπλωμάτες».

Στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί μεταξύ άλλων τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν βήματα που δείχνουν αδυναμία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις καλεί να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Ο Δημήτρης Κουφοντινάς, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, μεταφέρθηκε στην ανοικτή γεωργική φυλακή του Βόλου από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας του Κορυδαλλού.

Το πρόσωπο αυτό καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση επειδή ήταν ο αυτουργός της δολοφονίας του υπεύθυνου Τύπου της Πρεσβείας μας στην Αθήνα Çetin Görgü (1991) και της απόπειρας δολοφονίας προς τον σύμβουλο της Πρεσβείας μας στην Αθήνα Deniz Bölükbaşı (1991), ενώ ήταν και μεταξύ των δραστών της δολοφονίας του συμβούλου της Πρεσβείας μας στην Αθήνα, του Haluk Sipahioğlu, (1994).

Καταδικάζουμε έντονα το γεγονός ότι ο Κουφοντίνας, ο οποίος έκανε χρήση του δικαιώματος αδείας τρεις φορές στο παρελθόν, θα απολαύσει αυτή τη μεταφορά στην ανοικτή γεωργική φυλακή. Αυτό έχει ενισχύσει και πάλι τις αμφιβολίες μας σχετικά με τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Η χορήγηση ανοχής σε έναν τρομοκράτη αποτελεί ασέβεια για τη μνήμη των διπλωματών μας που έγιναν μάρτυρες και των οικογενειών τους. Είναι απαράδεκτο ότι ένας τρομοκράτης που αφαίρεσε τις ζωές των διπλωματών μας, να μπορεί να επωφεληθεί από τέτοιους κανονισμούς.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν βήματα που θα δημιουργούσαν περαιτέρω ανεπάρκειες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τους καλούμε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ