ΚΟΣΜΟΣ

Ανάληψη ευθύνης για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Μαδούρο

Ανάληψη ευθύνης για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Μαδούρο
VENEZUELAN GOVERNMENT TV/Handout via REUTERS TV

Επίθεση με drones, τα οποία ήταν «φορτωμένα» με εκρηκτικά και με στόχο τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδας) στο Καράκας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

Ο Μαδούρο, ο οποίος εκφωνούσε ομιλία εκείνη την ώρα, είναι σώος, όμως από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν επτά μέλη της Εθνοφρουράς.

«Σήμερα επιχείρησαν να με δολοφονήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Κολομβίας Μανουέλ Σάντος ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Ο επικεφαλής του κράτους τόνισε ότι οι "χρηματοδότες" αυτής της επίθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ και ζήτησε τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς κάποια εμφανή σημάδια τραυματισμού, ο Μαδούρο τόνισε ότι "όλα δείχνουν" μια ακροδεξιά συνομωσία και μια αρχική έρευνα δείχνει ότι αυτή προήλθε από τη γειτονική Κολομβία. Αρκετοί από τους δράστες έχουν συλληφθεί, είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Είπε ότι μια ιπτάμενη συσκευή εξερράγη μπροστά του κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Ήταν μια "μεγάλη έκρηξη" είπε. Πρόσθεσε πως αρχικά νόμιζε ότι υπήρξε μια δυσλειτουργία στην στρατιωτική εκδήλωση, αλλά τότε άκουσε και μια δεύτερη έκρηξη.

Ο Θεός, ο λαός και οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας τον προστάτεψαν, ανέφερε, διαμηνύοντας ότι η αντικυβερνητική βία θα "συνεχίσει να αποτυγχάνει". "Αυτό το drone ερχόταν κατά πάνω μου αλλά υπήρχε μια ασπίδα αγάπης", είπε. "Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για πολλά ακόμη χρόνια".

Ανάληψη ευθύνης

Μια οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» έγραψε ότι πέταξε «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4 (…) Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στον στόχο τους».

Η οργάνωση αυτή φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 και να συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες ο οποίος ηγήθηκε μιας επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνιο του 2017. Ο Πέρες σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.

Στόχος της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ενώσει όλους όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Μαδούρο.

«Είναι αντίθετο στη στρατιωτική τιμή να διατηρούνται στην εξουσία αυτοί που έχουν ξεχάσει το Σύνταγμα και χρησιμοποιούν το δημόσιο λειτούργημα για να πλουτίσουν», καταγγέλλει στο κείμενό της η οργάνωση. «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ο πληθυσμός να πεινά, οι άρρωστοι να μην έχουν φάρμακα, το νόμισμά μας να μην έχει καμία αξία, ο εκπαιδευτικό σύστημα να μην διδάσκει πλέον τίποτε και απλώς να προσηλυτίζει στον κομμουνισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο εντάσσεται στην «Επιχείρηση Φοίνιξ», όπως δήλωσε στο κανάλι της στο YouTube η Πατρίσια Πολέο, μια δημοσιογράφος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και ζει στις ΗΠΑ.

Απορρίπτει τις κατηγορίες η Κολομβία

Στο μεταξύ πηγή από την προεδρία της Κολομβίας απέρριψε σήμερα ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Μαδούρο ότι ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

«Είναι αβάσιμη. Ο πρόεδρος είναι επικεντρωμένος στη βάπτιση της εγγονής του Σελέστ και όχι στην ανατροπή ξένων κυβερνήσεων», δήλωσε η πηγή αυτή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Σάντος, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την Τρίτη, ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Καράκας για τα 81 χρόνια από την ίδρυση της Εθνοφρουράς.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το όνομα του Χουάν Μανουέλ Σάντος βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Σε συνέντευξή του στο AFP την προηγούμενη Δευτέρα ο Σάντος είχε δηλώσει ότι εκτιμά πως είναι «κοντά» η πτώση «του καθεστώτος» Μαδούρο εξαιτίας της τεράστιου πληθωρισμού στη Βενεζουέλα, ο οποίος εκτιμάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο 1.000.000% για φέτος.

Σύμφωνα με τον Κολομβιανό πρόεδρο, το καλύτερο για τη Βενεζουέλα και τη χώρα του, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 2.200 χιλιομέτρων, θα ήταν μια «ειρηνική» πτώση του Μαδούρο το συντομότερο δυνατό.

Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν, ενώ η κυβέρνηση κατηγόρησε την «ακροδεξιά», όρο που χρησιμοποιεί για την αντιπολίτευση, ότι εμπλέκεται στην επίθεση.

Στην ομιλία του μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Μαδούρο έκανε λόγο για πολλές συλλήψεις και εκτός από τον Σάντος κατηγόρησε ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ. «Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από τους χρηματοδότες (της επίθεσης) ζουν στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Φλόριντα».

«Ελπίζω ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να είναι διατεθειμένος να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ