ΚΟΣΜΟΣ

Aquarius: Το πλοίο θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του αλλά δεν θα επιστρέφει πρόσφυγες στη Λιβύη

Aquarius: Το πλοίο θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του αλλά δεν θα επιστρέφει πρόσφυγες στη Λιβύη
REUTERS/Heino Kalis/File Photo

Το πλοίο Aquarius, που έχει περισυλλέξει περίπου 3.000 πρόσφυγες από τη Μεσόγειο φέτος, θα συνεχίσει τις ανθρωπιστικές του αποστολές χωρίς όμως να αναμένει εντολές από το λιμενικό των χωρών, καθώς επίσης δεν θα στέλνει ανθρώπους πίσω στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

«Όταν βλέπουμε ένα πλοίο σε δύσκολη κατάσταση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα άνθρωποι να πεθάνουν, πηγαίνουμε και τους διασώζουμε αμέσως όπως προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο», εξήγησε στο πρακτορείο Reuters ο Νικ Ρομάνιουκ που βρίσκεται στο Aquarius.

Τα κέντρα συντονισμού ζητούν από τα πλοία που κάνουν διασώσεις να περιμένουν μέχρι να διευκρινίσουν κάποια στοιχεία γεγονός που, σύμφωνα με τον Ρομάνιουκ, έχει επιτείνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη θάλασσα. Γι’ αυτό τον λόγο το πλήρωμα του Aquarius δεν θα περιμένει πλέον, τόνισε.

Το 77 μέτρων πλοίο το οποίο διαχειρίζεται η γερμανογαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee αναχώρησε αυτή την εβδομάδα από τη Μασσαλία για τη δέκατη αποστολή του φέτος.

Το πλοίο θα πραγματοποιεί περιπολίες σε απόσταση 25 με 30 μίλια από τις ακτές της Λιβύης, δυτικά της Τρίπολης, μια περιοχή που είναι εκτός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, αλλά μέσα στην περιοχή που διενεργεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Το διεθνές δίκαιο αναφέρει ότι η χώρα που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις σε μια περιοχή έχει τη βασική ευθύνη να δέχεται τα πλοία με τους πρόσφυγες.

Ο Ρομάνιουκ τόνισε ότι το Aquarius θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όμως δεν θα στέλνει ανθρώπους πίσω στη Λιβύη, διότι δεν είναι ασφαλές λιμάνι, γεγονός που αναπόφευκτα θα το φέρει σε αντιπαράθεση με την Ιταλία.

«Η Λιβύη δεν αναγνωρίζεται ακόμη ως ασφαλές λιμάνι, οπότε δεν θα στέλνουμε ανθρώπους εκεί, διότι (…) μια διάσωση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μέρος που δεν θεωρείται ασφαλές», εξήγησε.

«Πρέπει προς το παρόν να συνεχίσουμε (να αποβιβάζουμε πρόσφυγες) σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Όμως και πάλι δεν είναι δική μας απόφαση, οι λιμενικές αρχές παίρνουν την απόφαση αυτή. Η κόκκινη γραμμή μας είναι να μην επιστρέψουν άνθρωποι στη Λιβύη», υπογράμμισε.

Μέχρι τώρα το Aquarius ανέμενε εντολές από τις αρμόδιες αρχές προτού προχωρήσει στη διάσωση προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία από τη Λιβύη.

Όμως η Ρώμη έχει σκληρύνει πολύ τη στάση της αφού στην κυβέρνηση βρίσκεται το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Λέγκα μαζί με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ηγείται της πολιτικής κλεισίματος των λιμανιών της Ιταλίας στους πρόσφυγες και τώρα θέλει να περισυλλέγονται όσοι περισσότεροι γίνεται από το λιμενικό της Λιβύης προκειμένου να επιστρέφουν εκεί.

Τον Ιούνιο το Aquarius διέσωσε 629 πρόσφυγες από τη Μεσόγειο και σκόπευε να τους μεταφέρει στο κοντινότερο λιμάνι της Ευρώπης. Όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν το δέχθηκε και έτσι το πλοίο πήγε στη Μάλτα, φέρνοντας τις δύο χώρες σε αντιπαράθεση.

Ο Σαλβίνι κατηγόρησε τη SOS Mediterranee και άλλες ΜΚΟ ότι δρουν «σαν υπηρεσία ταξί» για τους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ