ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Αντιδράσεις μετά την κλοπή του Προεδρικού Μεταλλίου

Βολιβία: Αντιδράσεις μετά την κλοπή του Προεδρικού Μεταλλίου
REUTERS / David Mercado

Το Bολιβιανό Προεδρικό Μετάλλιο, ένας χρυσός πολύτιμος λίθος με σμαράγδια, που χρονολογείται από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Βολιβίας το 1825 εκλάπη χθες το βράδυ, καθώς ο φρουρός του βρισκόταν σε οίκους ανοχής, ανέφερε αστυνομική αναφορά που διέρρευσε σήμερα.

Ο υπαστυνόμος Ρομπέρτο Χουάν ντε Ντιοζ Ορτίζ Μπλάνκο θα μετέφερε το μετάλλιο και την προεδρική κορδέλα στην κεντρική πόλη Κοτσαμπάμπα, όπου ο πρόεδρος θα εκφωνούσε σήμερα μια ομιλία σε στρατιωτική παρέλαση.

Η πτήση του την Τρίτη το βράδυ όμως καθυστέρησε και ο αστυνομικός αποφάσισε να σκοτώσει την ώρα του και να επισκεφτεί οίκους ανοχής, υπογραμμίζει η αστυνομική αναφορά που δημοσίευσαν εφημερίδες.

«Μπήκα σε αρκετούς από αυτούς τους χώρους (οίκους ανοχής), σε πολλούς χώρους και έπειτα επέστρεψα εκεί που είχα σταθμεύσει το αυτοκίνητό μου και όταν έφτασα, η τσάντα μου, στην οποία ήταν μέσα το εθνικό έμβλημα, είχε κλαπεί», είπε ο Ορτίζ Μπλάνκο δηλώνοντας τη ληστεία στην αστυνομία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βολιβιανός πρόεδρος Έβο Μοράλες φόρεσε για τελευταία φορά το μετάλλιο και την τρίχρωμη κορδέλα σε μια τελετή τη Δευτέρα στην νότια πόλη Ποτοσί για την 193η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.

Αλλά σήμερα, εμφανίστηκε χωρίς να φορά ούτε το μετάλλιο, ούτε την κορδέλα καθώς εκφώνησε την ομιλία του στην στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της ίδρυσης του στρατού.

Το χρυσό μετάλλιο, που αποτελείται από σμαράγδια, φυλάσσεται σε ένα θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά κάποιες φορές δίνεται στην προεδρία για επίσημες εκδηλώσεις.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το «προεδρικό μετάλλιο κλάπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης υπό συνθήκες που εξακολουθούν να είναι υπό διερεύνηση» και ότι ο «αξιωματικός ασφαλείας συνελήφθη».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών και όλοι οι κρατικοί θεσμοί συμμετέχουν στην έρευνα για να εντοπιστεί ο δράστης της ληστείας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το μετάλλιο ήταν ένα δώρο του Κογκρέσου στον ιδρυτή της νέας Βολιβιανής Δημοκρατίας (τη σημερινή Βολιβία) το 1825 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1826 ως προεδρικό μετάλλιο από τον Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε.

«Αυτό είναι ένα πλήγμα για την Δημοκρατία, για το κράτος», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κάρλος Μέσα. Η απώλειά του είναι «αντίστοιχη με την κλοπή του στέμματος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ