ΚΟΣΜΟΣ

Ραδιενεργός κίνδυνος: Ανεστάλη η λειτουργία τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης

Ραδιενεργός κίνδυνος: Ανεστάλη η λειτουργία τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης
REUTERS/Bernadett Szabo

Η λειτουργία ενός τερματικού σταθμού του αεροδρομίου της Βουδαπέστης ανεστάλη για μερικές ώρες το βράδυ της Τετάρτης (15/8) διότι υπερθερμάνθηκε ένα εμπορευματοκιβώτιο με το οποίο μεταφερόταν ένα ισότοπο, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της Ουγγαρίας.

«Δεν εκλύθηκε στο περιβάλλον υλικό βλαβερό για την (ανθρώπινη) υγεία», διαβεβαίωσε πάντως ο Μάρτον Χάιντου το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, διευκρινίζοντας ότι ο Τερματικός σταθμός 2B έκλεισε για να διευκολυνθεί η διενέργεια ταχείας έρευνας για το περιστατικό.

«Οι επιβάτες είναι απόλυτα ασφαλείς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο τερματικός σταθμός έκλεισε από τις 19:30 (τοπική ώρα - 20:30 ώρα Ελλάδας) ως τις 22:30 (23:30) και επηρεάστηκαν συνολικά οκτώ αφίξεις και ισάριθμες αναχωρήσεις αεροσκαφών, δήλωσε ο Λάσλο Κούρους, εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Βουδαπέστης.

Οι επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους που μετέφερε το εμπορευματοκιβώτιο και οι επιβάτες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο δεν διέτρεξαν κανέναν κίνδυνο, ανέφερε ο Χάιντου, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών.

Δεν διευκρινίστηκε από τους εκπροσώπους ούτε το για ποια πτήση επρόκειτο, ούτε ποιο ακριβώς ήταν το ισότοπο που μεταφερόταν, ή για λογαριασμό ποιου.

Φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς είδε πυροσβέστες να εισέρχονται σε αεροσκάφος της Turkish Airlines σταθμευμένο στην πίστα.

Ούτε το αεροδρόμιο, ούτε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος που μετέφερε το ισότοπο εκτελούσε πτήση των τουρκικών αερογραμμών.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Turkish Airlines για να σχολιάσει το συμβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ