ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ευρεία υποστήριξη στο αίτημα για «μπλόκο» στην είσοδο Τραμπ

Βρετανία: Ευρεία υποστήριξη στο αίτημα για «μπλόκο» στην είσοδο Τραμπ
Scott Olson/Getty Images/Ideal Image

Τις 300.000 υπογραφές έφθασε κείμενο διαμαρτυρίας στον ιστότοπο του βρετανικού κοινοβουλίου για την απαγόρευση της εισόδου του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις δηλώσεις του για τους μουσουλμάνους γεγονός που καθιστά πιθανή την εισαγωγή του για συζήτηση στο κοινοβούλιο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε πολλά άτομα για ομιλίες μίσους. Οι ίδιες αρχές θα πρέπει να ισχύουν για οποιοδήποτε επιθυμεί να εισέλθει στη χώρα», αναγράφεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με το γραφείο επικοινωνίας της Βουλής των Κοινοτήτων, η Επιτροπή θα εξετάσει το τι θα κάνει με το κείμενο στις 5 Ιανουαρίου.

Το αρμόδιο υπουργείο για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε το CNN ότι ο υπουργός των Εσωτερικών έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει συγκεκριμένα άτομα από την είσοδο στη χώρα, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη ότι αυτό θα συμβεί με τον Τραμπ.

Στον αγώνα κατά του Ντόναλντ Τραμπ για είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατεί -εδώ και καιρό μάλιστα- η Σούζαν Κέλι, συγγραφέας στο site δημοσιογραφίας πολιτών, Aberdeen Voice η οποία και έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη ενός πολυτελούς ξενοδοχείου με γήπεδο γκολφ στο Αμπερντίν που ανέλαβε ο Τραμπ.

«Διαμαρτυρόμαστε για την ρητορική μίσους»

Η Κέλι -που υπέγραψε πρώτη το σημερινό κείμενο- έκανε τότε λόγο για «θέματα» που είχε ο Τραμπ με τους ντόπιους κατοίκους, αρχίζοντας παράλληλα να προβάλλει αίτημα για συγκέντρωση υπογραφών ζητώντας από Πανεπιστήμιο Robert Gordon να αφαιρέσει από τον μεγιστάνα το τίτλο του επίτιμου διδάκτορα που του είχε απονείμει πέντε χρόνια πριν.

Το συγκεκριμένο κείμενο διαμαρτυρίας που υπεγράφη από περισσότερους των 38.000 ατόμων αναφέρει ότι "οι αμετανόητες προφορικές επιθέσεις του Τραμπ σε διάφορες ομάδες ανθρώπων με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη φυλή και τις φυσικές δυνατότητα προκαλεί τεράστια ζημιά» στο πανεπιστήμιο.

Έγραψε η Σούζαν Κέλι ότι η τελευταία της απόπειρα ώστε να απαγορευτεί η είσοδος από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έδινε σε Βρετανούς κατοίκους "που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την ρητορική μίσους... την ευκαιρία να το κάνουν».

«Βλέπουμε έναν υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ που θέλει να εισαγάγει πολιτικές που για μένα είναι φασισμός, έγραψε. «Έχει απαγορευτεί σε ανθρώπους να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερα».

Πολύ ενοχλημένοι οι Βρετανοί

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησαν συναισθήματα οργής τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ ανέφερε ότι τα σχόλια αυτά επί της ουσίας τον «αποκλείει από το να υπηρετήσει στο αξίωμα του προέδρου».

Αλλά και ο πρωθυπουργός Κάμερον που συνήθως δεν σχολιάζει υποψηφίους αμερικανικών εκλογών τόνισε μέσω εκπροσώπου του ότι οι αναφορές του Τραμπ ήταν «διχαστικές, μη βοηθητικές και πολύ απλά λανθασμένες».

Η αστυνομία του Λονδίνου εξέδωσε ανακοίνωση προσκαλώντας τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο να παρακαθίσει σε ενημερωτική ενότητα σχετικά με την «πραγματικότητα της αστυνόμευσης στο Λονδίνο", ενώ τα όσα είπε ο δισεκατομμυρίουχος προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Τα σχόλια του Τραμπ -εμποτισμένα με αρρωστημένη πληροφόρηση- αποτελούν πλήρη και ακραία ανοησία», είπε. Και πρόσθεσε: «Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν θα πήγαινα σε ορισμένα μέρη της Νέας Υόρκης είναι η πιθανότητα να συναντήσω τον Ντόναλντ Τραμπ».

Δεν θέλουν Τραμπ, αλλά φοβούνται τους τζιχαντιστές

Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα σχόλια του υποψηφίου για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών να έχουν βρει και υποστηρικτές στη Βρετανία, χώρα αυξανόμενα ανήσυχη από τις απειλές των τζιχαντιστών. Ένα άλλο κείμενο διαμαρτυρίας σε ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης καλεί τους ηγέτες των κομμάτων να «σταματήσουν τη μετανάστευση και να κλείσουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου έως ότου ηττηθεί το ISIS».

Το κείμενο επικαλείται απειλές του Ισλαμικού Κράτους για αποστολή τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω των ορδών των προσφύγων και έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 440.000 υπογραφές από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του κοινού προς υπογραφή τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο απερρίφθη από την βρετανική κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν έχει καμία διάθεση να κλείσει τα σύνορα, καθώς αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτοντας την πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ