ΚΟΣΜΟΣ

Τζουλιάνι: Οι κατηγορίες σε βάρος του Κόεν δεν αγγίζουν τον Τραμπ

Τζουλιάνι: Οι κατηγορίες σε βάρος του Κόεν δεν αγγίζουν τον Τραμπ
EPA/φωτογραφία αρχείου

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο σε βάρος του Μάικλ Κόεν, του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, δεν συμπεριλαμβάνουν καμιά αξιόποινη πράξη που θα μπορούσε να αποδοθεί στον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ αποκαλύπτουν ένα «μοτίβο ψεμάτων και ατιμίας» από μέρους του Κόεν για μια μακρά χρονική περίοδο, έκρινε ο Ρούντι Τζουλιάνι, μέλος της ομάδας των δικηγόρων του ενοίκου του Λευκού Οίκου, σε ανακοίνωσή του.

Την Τρίτη, ο Κόεν ομολόγησε την ενοχή του στις κατηγορίες περί παραβίασης των κανόνων για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών και άλλων αξιόποινων πράξεων, παραδεχόμενος ότι κατέβαλε χρηματικά ποσά για να επηρεάσει την έκβαση των εκλογών του 2016 κατ' εντολή ενός υποψηφίου—τον οποίο δεν κατονόμασε.

Μεταξύ άλλων, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς έχει υποστηρίξει ότι ο Κόεν της κατέβαλε 130.000 δολάρια για να εξαγοράσει τη σιωπή της για μια σεξουαλική συνεύρεσή της με τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κόεν «κατέθεσε ενόρκως» ότι ο αμερικανός πρόεδρος «του έδωσε εντολή να διαπράξει ένα έγκλημα», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο συνήγορος του πρώην εξ απορρήτων του προέδρου, ο Λάνι Ντέιβις. Και διερωτήθηκε: «εάν αυτές οι πληρωμές αποτελούν έγκλημα για τον Μάικλ Κόεν, γιατί δεν αποτελούν έγκλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ;».

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Κόεν, 52 ετών, επισύρουν ποινές οι οποίες αθροιστικά φθάνουν τα 65 χρόνια κάθειρξη. Η ποινή του, που πιθανόν θα είναι μειωμένη αφού ομολόγησε την ενοχή του, θα αναγγελθεί τη 12η Δεκεμβρίου.

«Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες, που αντανακλούν έναν τρόπο δράσης βασισμένο σε ψέματα και ατιμία για μια μακρά χρονική περίοδο», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν Ρόμπερτ Χουζάμι βγαίνοντας από το δικαστήριο.

«Δεν εμπεριέχεται καμιά κατηγορία για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του προέδρου στις κατηγορίες που ασκήθηκαν από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη εναντίον του κ. Κόεν», ανέφερε ο Τζουλιάνι σε ανακοίνωσή του. «Είναι σαφές ότι, όπως σημείωσε ο εισαγγελέας, οι ενέργειες του κ. Κόεν αντανακλούν ένα μοτίβο ψεμάτων και ατιμίας για μια μακρα χρονική περίοδο», πρόσθεσε ο Τζουλιάνι.

Ένοχος ο Πολ Μάναφορτ

Σχεδόν ταυτόχρονα, το δικαστήριο στην Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσινγκτον, ανακήρυσσε τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ένοχο των κατηγοριών για τραπεζική απάτη και φορολογική απάτη. Το σώμα των ενόρκων κατέληξε σε ετυμηγορία μόνο για μέρος των κατηγοριών, αφού μεταξύ των μελών του υπήρξε ασυμφωνία για τις 10 από τις 18 κατηγορίες σε βάρος του πρώην λομπίστα.

Η απόφαση έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς επρόκειτο για την πρώτη δίκη που προέκυψε από τις έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 — μια πολυπλόκαμη υπόθεση που χειρίζεται ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ και επικεντρώνεται στην υποψία ότι υπήρξε σύμπραξη ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και του Κρεμλίνου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα» για τον Μάναφορτ, έναν «καλό άνθρωπο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στο περιθώριο μιας εμφάνισής του στη Δυτική Βιρτζίνια. Αντίθετα, δεν έκανε απολύτως κανένα σχόλιο ερωτηθείς για τον Κόεν.

«Καμία σύνδεση»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε εξάλλου ότι η ετυμηγορία σε βάρος του Μάναφορτ δεν είχε «καμία σχέση» με την υποτιθέμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία, την οποία αρνείται κατηγορηματικά εξαρχής, καταγγέλλοντας πλέον καθημερινά ένα «κυνήγι μαγισσών». «Πού είναι η σύμπραξη;» ρώτησε τους υποστηρικτές του. «Ψάχνουνε ακόμα τη σύμπραξη, πού είναι η σύμπραξη; Βρείτε τη σύμπραξη!», επέμεινε.

Στην Αλεξάντρια, ο Μάναφορτ, 69 ετών, παρέμεινε απόλυτα σιωπηλός όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία. Ο λομπίστας, άλλοτε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, είναι «απογοητευμένος» και «ζυγίζει όλες τις επιλογές του», δήλωσε ο δικηγόρος Κέβιν Ντάουνινγκ.

Μετά την καταδίκη του, ο Πολ Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 80 ετών. Πάντως ο δικαστής, τηρώντας ομοσπονδιακές οδηγίες, ενδέχεται να επιλέξει «μια ποινή από επτά ως εννιά χρόνια» κάθειρξη, είπε ένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο Τζέικομπ Φρένκελ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ημερομηνία που θα επιβληθεί και θα αναγγελθεί η ποινή στον Μάναφορτ μένει να οριστεί.

Έπειτα από δύο εβδομάδες αντεγκλήσεων στις ΗΠΑ, η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας αποτελεί πάντως μια νίκη, μολονότι ατελή, για τον ειδικό εισαγγελέα Μάλερ και εξασθενίζει τη θέση του ρεπουμπλικάνου προέδρου. Η έρευνά του για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 συνεχίζεται, παρά τις ασταμάτητες εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να τερματιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ