ΚΟΣΜΟΣ

Το μήνυμα αισιοδοξίας στην πόλη του Πουέρτο Ρίκο που πέρυσι ζητούσε απεγνωσμένα «βοήθεια»

Το μήνυμα αισιοδοξίας στην πόλη του Πουέρτο Ρίκο που πέρυσι ζητούσε απεγνωσμένα «βοήθεια»
Twitter/@leandrareports

Δύο μηνύματα γραμμένα με κιμωλία στον ίδιο δρόμο. Το ένα είναι, μήνυμα απελπισίας. Το δεύτερο μήνυμα ελπίδας. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα που ο τυφώνας Μαρία σάρωσε το Πουέρτο Ρίκο και οι κάτοικοι της πόλης Punta Santiago αυτή τη φορά δεν ζητούν βοήθεια, αλλά καλωσορίζουν τους επισκέπτες.

Το μήνυμα απόγνωσης του 2017

Μέσα από μία «απλή» φωτογραφία που φανέρωνε τη μεγάλη ανάγκη για προμήθειες, η εντελώς απεγνωσμένη πόλη του Πουέρτο Ρίκο, κατάφερε να ακουστεί.

Οι λέξεις “S.O.S. Necesitamos Agua/Comida” που σημαίνουν «χρειαζόμαστε νερό και φαγητό» γράφτηκαν στον δρόμο. Η φωτογραφία γρήγορα έκανε το γύρο του διαδικτύου με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να προσέξουν την έκκληση για βοήθεια.

Με τη βοήθεια της εθνικής φρουράς, ο κυβερνήτης του νησιού κατάφερε να μεταφέρει έναν ικανοποιητικό αριθμό προμηθειών στους ανθρώπους της Punta Santiago.

Το νέο μήνυμα στο ίδιο σημείο

Περίπου 11 μήνες μετά την ημέρα που ο τυφώνας σάρωσε την μικρή πόλη, οι κάτοικοί της έγραψαν στο ίδιο ακριβώς σημείο ένα διαφορετικό μήνυμα: «Bienvenidos», το οποίο σημαίνει «Καλωσήρθατε».

«Με την φωτογραφία αυτή ελπίζουμε να πετύχουμε το ίδιο με πέρυσι», είπε στο CNNi η κυβερνήτης της κοινότητας Τζάνετ Γκονζάλεζ. «Όταν παλεύαμε (σσ για να επιβιώσουμε) όλοι ήρθαν για να μας βοηθήσουν. Τώρα θέλουμε να καλωσορίσουμε τους ανθρώπους που πρόσφεραν βοήθεια για να τους δείξουμε τις ομορφιές της πόλης μας».

«Η "επέτειος" του τυφώνα Μαρία πλησιάζει και η εικόνα του SOS μαζί με άλλες εικόνες από τις κατεσταμμένες περιοχές θα επανεμφανιστούν», λέει η Γκονζάλεζ. «Τώρα όμως πρέπει να επικεντρωθούμε στο πόσα έχουμε καταφέρει και όχι στις άσχημες στιγμές», σημειώνει.

Οι εικόνες καταστροφής από το Πουέρτο Ρίκο και τα προβλήματα που πέρασε αποθάρρυναν τους τουρίστες να επισκεφτούν το νησί.

Πλέον, μετά την άνοιξη, ο τουρισμός έχει και πάλι άνθιση.

A Puerto Rican town wrote 'S.O.S.' in the street after Hurricane Maria. Now it has a new message, By Andrea Diaz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ