ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Υποψίες εμπρησμού για την πυρκαγιά στο Πότσδαμ

Γερμανία: Υποψίες εμπρησμού για την πυρκαγιά στο Πότσδαμ
Luftwaffe/Johannes Heyn/Handout via REUTERS

Υποψίες ότι η μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Πότσδαμ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νοτίως του Βερολίνου, οφείλεται σε εμπρησμό, εκφράζουν οι τοπικές αρχές.

Τα αίτια της πυρκαγιάς αρχικά ήταν αδιευκρίνιστα, ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκε από εμπρησμό, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στα νότια του Πότσδαμ, στην περιοχή του Βρανδεμβούργου, πλησίασε απειλητικά, σε απόσταση έως και 100 μέτρων, σε τρεις κοινότητες που εκκενώθηκαν.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα εξαιτίας της ξηρασίας που επικρατεί στο Βρανδεμβούργο το ασυνήθιστα ζεστό φετινό καλοκαίρι, αλλά και στο γεγονός ότι οι δασικές εκτάσεις που καλύπτουν σχεδόν το 40% του εδάφους αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά πευκοδάση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την πυρκαγιά, η κατάσβεση, ωστόσο, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε η πυροσβεστική. Περίπου 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες

Οι κάτοικοι του ενός από τα τρία χωριά που εκκενώθηκαν επέστρεψαν στα σπίτια τους, αλλά δεν επιτράπηκε να κάνουν το ίδιο και εκείνοι των δύο άλλων κοινοτήτων γιατί δεν είχε εκλείψει ακόμη ο κίνδυνος. Σύμφωνα με απόφαση των αρμόδιων αρχών, θα μπορέσουν να επιστρέψουν και εκείνοι στα σπίτια τους μέσα στις επόμενες ώρες.

Στην εκτόνωση της κατάστασης συμβάλλουν και οι ασθενείς άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχέραιναν οι εκρήξεις εξαιτίας της ύπαρξης πολλών πυρομαχικών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο έδαφος, δήλωσε ο συντονιστής των συνεργείων διάσωσης Μίχαελ Κνάπε, στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

Στο μεταξύ οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους του Βερολίνου να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, μιας και ο αέρας μεταφέρει, και σήμερα, προς την γερμανική πρωτεύουσα πυκνά σύννεφα καπνού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ