ΚΟΣΜΟΣ

Και όμως, η Ανταρκτική έχει Πυροσβεστική Υπηρεσία!

Και όμως, η Ανταρκτική έχει Πυροσβεστική Υπηρεσία!
Φωτογραφία Αρχείου EPA/ANDREW PEACOCK/FOOTLOOSEFOTOGRAPHY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ξεσπούν φωτιές στην Ανταρκτική; Είναι μια ερώτηση που μου κάνουν συνέχεια». Η Megan Branson εργαζόταν στην πυροσβεστική της περιοχής για μία τριετία και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες για το πώς είναι να υπηρετεί κάποιος ως πυροσβέστης στην παγωμένη ήπειρο.

Η Branson εργαζόταν στην Ανταρκτική από το 2007 έως και το 2010. Συγκεκριμένα, είχε μετακομίσει στο σταθμό ΜακΜέρντο, ένα ερευνητικό κέντρο στο νησί Ρος, όπου μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου διαμένουν περισσότερα από 1.000 άτομα, καθιστώντας την ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης σε περίπτωση φωτιάς ιδιαίτερα σημαντική.

Ο σταθμός είναι, ουσιαστικά, μία πλήρως λειτουργική πολιτεία και όπως κάθε πόλη έχει ανάγκη τους πυροσβέστες, παρότι οι θερμοκρασίες είναι πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν.

Η Branson κατέθεσε αίτηση για τη θέση στην Ανταρκτική για πλάκα, όμως τελικά της δόθηκε η ευκαιρία να ζήσει μια απίστευτη εμπειρία.

Εξηγώντας στο BBC το πώς εργαζόταν, σημείωσε πως συνήθως οι βάρδιες ήταν οι εξής: «Δουλεύαμε 24 ώρες, μετά είχαμε ρεπό 24 ώρες, και κάθε δεύτερη εβδομάδα παίρναμε ένα επιπλέον ρεπό. Όλοι στην πόλη εργάζονταν Δευτέρα με Σάββατο και κάθονταν την Κυριακή».

Στο πλαίσιο των καθηκόντων της ήταν ο καθαρισμός του πυροσβεστικού σταθμού και οι έλεγχοι σε όλη την πόλη για επικίνδυνα σημεία. Το να σβήνεις φωτιές σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες απαιτεί, όμως, και τη χρήση ειδικών μηχανημάτων.

Παρότι απίστευτο, οι πυροσβέστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν νερό. Το πυροσβεστικό όχημα του ΜακΜούρδο έχει μία αντλία που κρατά το νερό σε κίνηση, έτσι ώστε να μην παγώνει.

Πολύ σημαντικό είναι να θυμάται, ο εκάστοτε υπεύθυνος, να βάζει σε λειτουργία την αντλία. «Δεν θες να είσαι υπεύθυνος για το ότι πάγωσε το νερό στο πυροσβεστικό», λέει η Branson, που έμαθε γρήγορα τη σημασία αυτής της «αγγαρείας».

Παρά τις πολικές θερμοκρασίες, οι πυροσβέστες δεν έχουν πολλές επιλογές ως προς τα ρούχα που φορούν κάτω από τη στολή. Όπως αναφέρει η Branson, «μπορείς να φορέσεις μόνο μερικά υφάσματα όταν πολεμάς τις φλόγες, γιατί ο πολυεστέρας και άλλα παρόμοια υφάσματα λιώνουν στο δέρμα σου…».

«Πάγωνα από το κρύο…. Συνέχεια», εξομολογείται.

Η ζωή στο… κάτω μέρος του κόσμου

Σύμφωνα με την Branson, οι κύριες ενασχολήσεις της στην Ανταρκτική ήταν οι ταινίες ή το γυμναστήριο, όσο για το φαγητό, όπως λέει γελώντας: «Το να μην έχεις φρέσκο φαγητό, ήταν τόσο δύσκολο. Μερικές φορές θα έδινες τα πάντα για μία φρέσκια μπανάνα, ένα καρότο ή ένα μήλο… Έτρωγα πολύ ψωμί».

Παρότι η καθημερινότητα ήταν ήρεμη, όταν συνέβαινε κάτι έκτακτο η αντιμετώπισή του απαιτούσε σωστή διαχείριση λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Ως παράδειγμα αυτού, η Branson θυμάται ένα περιστατικό που σημειώθηκε ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Ένας τουρίστας εμφάνισε καρδιακό πρόβλημα και η ίδια ήταν η μόνη που είχε την κατάλληλη ιατρική εκπαίδευση για να επέμβει. Μη έχοντας πολλές επιλογές, αναγκάστηκε να κάνει ηλεκτροσόκ στον ασθενή.

«Πήγα να τον δω την επόμενη μέρα, με είδε και μου είπε ‘’Εσύ! Μου έκανες ηλεκτροσόκ. Σε ευχαριστώ. Αλλά άουτς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ