ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Φλόριντα: Η αστυνομία αναζητά τα κίνητρα του δράστη

Επίθεση Φλόριντα: Η αστυνομία αναζητά τα κίνητρα του δράστη
REUTERS/Joey Roulette

Τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης σε τουρνουά video game στην Φλόριντα αναζητά η αστυνομία.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο δράστης, ο οποίος κατονομάστηκε από την αστυνομία ως ο 24χρονος Ντέιβιντ Κατζ από την Βαλτιμόρη, ήταν ένας δυσαρεστημένος παίκτης του τουρνουά, ο οποίος είχε θυμώσει επειδή έχασε.

Ο δράστης, σύμφωνα με τον απολογισμό των Αρχών, σκότωσε δύο άτομα προτού αυτοκτονήσει. Ακόμη 11 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων, μέλη της οικογένειάς τους δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο του CBS στην Τζάκσονβιλ WJAX ότι οι δύο νεκροί είναι οι Έλι Κλέιτον και Τέιλορ Ρόμπερτσον, και οι δύο διαγωνιζόμενοι στο τουρνουά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Κατζ αυτοκτόνησε και ότι η σορός του βρέθηκε κοντά σε αυτές των δύο ανθρώπων που είχε προηγουμένως σκοτώσει στο "The Landing", δημοφιλές εμπορικό κέντρο και χώρος εστίασης της Τζάκσονβιλ.

Ο σερίφης της πόλης Μάικ Ουίλιαμς αρνήθηκε χθες να σχολιάσει σχετικά με τα πιθανά αίτια της επίθεσης αυτής.

Αστυνομικοί και πράκτορες του FBI έσπευσαν στο σπίτι του Κατζ στη νότια Βαλτιμόρη αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Baltimore Sun.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης το αυτοκίνητο του Κατζ το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο στον οποίο γινόταν το τουρνουά.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του εμπορικού κέντρου, η επίθεση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού τουρνουά του βιντεοπαιχνιδιού Madden 19, το οποίο στην Τζάκσονβιλ γινόταν στο GLHF Game Bar που βρίσκεται μέσα σε πιτσαρία του "The Landing".

Οι νικητές του διαγωνισμού θα πάνε στον τελικό που θα γίνει στο Λας Βέγκας και θα διαγωνιστούν για έπαθλο 165.000 δολαρίων.

Η τελευταία αυτή επίθεση σημειώθηκε μεσούσης της έντονης δημόσιας συζήτησης που γίνεται στις ΗΠΑ για τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα για την οπλοκατοχή. Η συζήτηση πυροδοτήθηκε μετά το μακελειό τον Φεβρουάριο και πάλι στην Φλόριντα, σε σχολείο της Πάρκλαντ με 17 νεκρούς.

Επίθεση Φλόριντα: Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών

Δύο χρόνια νωρίτερα, άλλοι 49 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά οπλισμένου άνδρα στο νυχτερινό κέντρο "Pulse" στο Ορλάντο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε και παρακολουθεί την κατάσταση στην Τζάκσονβιλ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Όταν ο δράστης της επίθεσης στην Τζάκσονβιλ άρχισε να πυροβολεί τα θύματά του ο διαγωνισμός του βιντεοπαιχνιδιού μεταδιδόταν απευθείας μέσω Ίντερνετ, σύμφωνα με βίντεο που έχουν αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χρήστες του Διαδικτύου. Στο βίντεο διακρίνονται οι παίκτες που αντιδρούν στους πυροβολισμούς και ακούγονται φωνές, προτού σταματήσει η μετάδοση.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Η Τέιλορ Πόιντεξτερ και ο σύντροφός της Μάρκις Ουίλιαμς είχαν ταξιδέψει από το Σικάγο για να παρακολουθήσουν το τουρνουά. Το ζευγάρι κατάφερε να ξεφύγει όταν άρχισε η επίθεση. Η Πόιντεξτερ δήλωσε ότι είδε τον Κατζ να στοχεύει τα θύματά του.

«Τον είδαμε, δύο χέρια στο όπλο, να κάνει βήματα προς τα πίσω και μόνο να πυροβολεί», δήλωσε η Πόιντεξτερ σε δημοσιογράφους. «Φοβήθηκα για τη ζωή μου και γι'αυτή του φίλου μου», πρόσθεσε.

Ένας άλλος παίκτης, ο Κρις «Ντάμπι» Μακφάρλαντ, εισήχθη στο νοσοκομείο όταν μια σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι του. «Δεν πονάω, έχω μόνο μια γρατζουνιά στο κεφάλι μου. Έχω υποστεί μεγάλο σοκ, είμαι συντετριμμένος», έγραψε στο Twitter.

2018 08 27T003749Z 1290135357 RC1B671DF350 RTRMADP 3 FLORIDA SHOOTING copy

Πηγή: REUTERS/Joey Roulette

Το γραφείο του σερίφη ανακοίνωσε ότι μετά το τραγικό επεισόδιο πολλοί διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο και διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί βρήκαν πολλούς που εξακολουθούσαν να κρύβονται σε χώρους μέσα στους οποίους είχαν κλειδωθεί στο εμπορικό κέντρο μετά την επίθεση.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Memorial της Τζάκσονβιλ δήλωσε ότι εκεί νοσηλεύονται τρεις τραυματίες, των οποίων η κατάσταση κρίνεται σταθερή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των άλλων τραυματιών.

Αντιδρώντας στην είδηση για την επίθεση αυτή που έγινε στη διάρκεια του τουρνουά του παιγνιδιού της, η εταιρεία Electronic Arts Inc, η δημιουργός του Madden 19, ενημέρωσε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές για την συγκέντρωση στοιχείων.

«Η τραγική κατάσταση που δημιουργήθηκε χθες στην Τζάκσονβιλ συνιστά μια αδίστακτη πράξη βίας που καταδικάζουμε απερίφραστα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

«Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ