ΚΟΣΜΟΣ

Γενί Σαφάκ: Πρόταση για ναυτική βάση του τουρκικού ναυτικού στα Κατεχόμενα

Γενί Σαφάκ: Πρόταση για ναυτική βάση του τουρκικού ναυτικού στα Κατεχόμενα
EPA/ORHAN CICEK / ANADOLU AGENCY TURKEY OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πληροφορίες τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας αναφέρουν πως το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για την άμεση ίδρυση ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Επειγόντως ναυτική βάση στο νησί» η Γενί Σαφάκ, αναφέρει πως στην πρόταση που έλαβε το ΥΠΕΞ γίνεται λόγος για ανάγκη ίδρυσης ναυτικής βάσης «σε κατάλληλη θέση στην τδβκ».

Η πρόταση, που είχε αρχικά υποβληθεί το 2009, επανήλθε και τονίζει πως είναι αναγκαία η δημιουργία της (βάσης) ώστε «να τεθούν υπό εγγύηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της τδβκ αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της τδβκ στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα διασφαλίσει ώστε να ληφθούν μέτρα που θα εμποδίσουν την κατοχή των περιοχών ενέργειας στη θάλασσα». Προστίθεται, δε, πως η βάση «θα συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η θέση της "τδβκ" και της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις που ζητείται να ξεκινήσουν ξανά».

Στο ίδιο δημοσίευμα, αφού γίνεται λόγος για αυξημένη παρουσία ξένων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τονίζεται πως χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα κ.α. έχουν αγκυροβολήσει τα πολεμικά τους πλοία στην περιοχή, τονίζεται πως «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για να κατακτήσει τα πεδία ενέργειας».

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων και κάνει τα σχέδιά της για να λάβει μέτρα για την επόμενη μέρα, καθώς είναι πολλές οι ξένες δυνάμεις που έχουν στρέψει την προσοχή τους στην περιοχή, υπογραμμίζει η Γενί Σαφάκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια ναυτική βάση στην «τδβκ», θα παρέχει ασφάλεια στις ναυτικές μεταφορές που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρέττας και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ολοκληρώνοντας το δημοσίευμα τονίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα «εμποδισθούν πιθανά τετελεσμένα στη Μεσόγειο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ